Pot reprezenta eunucii o solutie la rezolvarea coruptiei din Romania ?

Pot reprezenta eunucii o solutie la rezolvarea coruptiei din Romania ?
  • Acasă
  • /
  • Satiră
  • /
  • Pot reprezenta eunucii o solutie la rezolvarea coruptiei din Romania ?

Probabil multi cred ca majoritatea eunucilor erau folositi la pazit haremurile, dar Imperiul  Bizantin i-a folosit mai bine de 1000 de ani pe rol de functionari publici. In Evul Mediu in special in tarile din Orient, un sclav care demonstra intelepciune si loialitate fata de rege, putea deveni unul din cei mai puternici oameni din […]

Probabil multi cred ca majoritatea eunucilor erau folositi la pazit haremurile, dar Imperiul  Bizantin i-a folosit mai bine de 1000 de ani pe rol de functionari publici.

In Evul Mediu in special in tarile din Orient, un sclav care demonstra intelepciune si loialitate fata de rege, putea deveni unul din cei mai puternici oameni din tara. Dar cum orice avantaj presupune si dezavantaj acestia trebuiau sa se desparta de barbatia sa, devenind eunuci.

Este dificil de precizat cine a fost regele sau imparatul care a venit primul cu ideea de a-si castra supusii. Asirienii acum 4000 de ani si-au castrat oficialii guvernamentali, pentru ca acestia sa nu se gandeasca la acapararea puterii si sa-si creeze propria dinastie.

Motivele erau destul de evidente. Nu puteau sa aiba copii si nici familie, deci nu mergea cu nepotismele si casatoriile din interes. Nu puteau ajunge imparati, deci acesta le limita ambitiile si gradul de coruptibilitate.

Vorba aia este mai greu sa fii coruptibil daca n-ai cui sa-i lasi averea.

 Ce vreau sa zic cu aceasta? Putem avea o solutie anticoruptie in Romania, este adevarat destul de radicala,  daca aplicam ideea din Imperiul Bizantin sau de la asirieni.


Distribuie articolul


Spune-ne părerea ta