1 Decembrie 1918 – Triumful unei natiuni

1 Decembrie 1918 – Triumful unei natiuni
  • Acasă
  • /
  • Social
  • /
  • 1 Decembrie 1918 – Triumful unei natiuni

„După Basarabia, după Bucovina, mai lipsea o piatră din cele mai scumpe: Ardealul cu ţinuturile din Ungaria locuite de Români. Azi ne-aţi adus și această ultimă piatră a clădirii, care încoronează marea operă de unire. Putem privi cu încredere în viitor, căci temeliile sunt puternice, bazate pe principii democratice, bazate pe principii democratice ce sunt […]

„După Basarabia, după Bucovina, mai lipsea o piatră din cele mai scumpe: Ardealul cu ţinuturile din Ungaria locuite de Români. Azi ne-aţi adus și această ultimă piatră a clădirii, care încoronează marea operă de unire. Putem privi cu încredere în viitor, căci temeliile sunt puternice, bazate pe principii democratice, bazate pe principii democratice ce sunt o chezăşie pentru dezvoltarea firească a unei vieţi sănătoase, ele sunt cimentate prin credinţa nestrămutată a unui şir întreg de generaţii, de apostoli ai idealului naţional (…) Să consacrăm unirea gândurilor, unirea sufletelor , dar şi unirea în muncă roditoare, prin strigătul: trăiască România mare, puternică şi unită“  – au fost cuvintele Regelui Ferdinand, in ziua Marii Unirii de la 1 decembrie 1918.

1 Decembrie, este o zi de sarbatoare pentru tot neamul romanesc. O zi speciala, care ne aminteste ca incepand cu primii ani ai secolului XX, provinciile istorice romanesti au devenit istorie, iar Romania, un stat unitar si  indivizibil, a aparut pe harta lumii. Ziua Nationala a Romaniei reprezinta totodata pentru intreaga suflare romaneasca un prilej de cinstire a memoriei celor care au reusit sa duca la indeplinire idealul de unire al locuitorilor tuturor provinciilor romanesti. In fapt, ziua de 1 Decembrie 1918, semnifica unirea Transilvaniei, Banatului, Crisanei si a Maramuresului la Regatul Romaniei. Alipirea ultimei bucati de pamant romanesc, cuprinsa intre Mures, Tisa si Dunare, a reprezentat continuarea firească a demersurilor de unire a tuturor provinciilor romanesti, incepute la jumatatea secolului al XIX-lea de catre domnitorul A.I.Cuza. Tot in aceasta zi de 1 decembrie 1918 ne despart decenii de cuget si suflu national, care isi infiripase radacinile inca din vremea lui Mihai Viteazul.


Distribuie articolul