10 ianuarie 1475, batalia de la Vaslui cea mai zdobitoare infrangere din istoria Imperiului Otoman

10 ianuarie 1475, batalia de la Vaslui cea mai zdobitoare infrangere din istoria Imperiului Otoman
  • Acasă
  • /
  • Social
  • /
  • 10 ianuarie 1475, batalia de la Vaslui cea mai zdobitoare infrangere din istoria Imperiului Otoman

Dragi romani, alungati tristetea si lipsa de sperante in aceasta zi de 10 ianuarie, nu mai fiti complexati in fata unei Europe care ne datoreaza existenta. In aceasta zi sa ne amintim cu totii de Stefan cel  Mare. Cu secole inainte de SUA, de teroristi si de atentate mai mult sau mai putin regizate, Stefan […]

Dragi romani, alungati tristetea si lipsa de sperante in aceasta zi de 10 ianuarie, nu mai fiti complexati in fata unei Europe care ne datoreaza existenta. In aceasta zi sa ne amintim cu totii de Stefan cel  Mare.

Cu secole inainte de SUA, de teroristi si de atentate mai mult sau mai putin regizate, Stefan cel Mare administra Imperiului Otoman pe 10 Ianuarie 1475 la Vaslui, cea mai mare infrangere suferita de vreo armata otomana din partea unui lider crestin. Cel mai bun corp expeditionar al teribilului Mahomed Cuceritorul, avea sa sfarseasca in baia de sange si noroi de pe meleagurile vasluiene.

Fara sa exageram, Europa secolelor XIV-XV a apartinut din punct de vedere militar micilor state romanesti, Moldova si Valahia care s-au opus uneori cu succes celei mai mari forte militare a timpului, Imperiul Otoman. Daca ar fi sa pastram proportiile cu ceea ce eram pe timpul lui Stefan cel Mare, armata romana ar trebui sa infranga in lupta armata SUA sau a Rusiei, pare o gluma nu-i asa. Totusi trecand peste dezamagirea provocata de situatia Romaniei de astazi, macar sa ne reamintim timpurile cand administram infrangeri umilitoare si usturatoare puternicilor lumii. Deoarece in istoria Europei, batalia de la Vaslui nu este asa de popularizata in comparatie cu “marile” batalii ale Europei Apusene vreau sa va prezint marimea armatelor care se confruntau in aceea epoca, de exemplu faimoasele batalii de la Azincourt, Castillon rareori ostirile numarau maxim 10.000-20.000 de soldati, uneori chiar mai putin de 5000 de soldati, daca este sa pastram proportia in batalia de la Vaslui armata otomana numara circa 120.000 de soldati, iar trupele moldovenesti impreuna cu aliatii ajungeau la 40.000 de oameni.

Putem spune ca singurii care s-au adaptat cu succes si prin tactici militare revolutionare au fost armatele moldovenesti si cele muntene, conduse de domnitori inspirati si realisti ca Mircea cel Batran, Vlad Tepes si Stefan cel Mare au fost singurele care au tinut la respect Imperiul Otoman. In timpul lui Stefan cel Mare turcii erau la apogeu, condusi de Mahomed Cuceritorul, acestia cucerisera Constantinopolul si o buna parte a Europei Rasaritene, deoarece turcii nu aveau o flota puternica singurul drum spre cucerirea Apusului trecea prin tarile romane, iar aici s-au lovit de taria armatelor acestora.

In anul 1474 intr-un acces de furie sultanul Mahomed, decide ca Moldova lui Stefan cel Mare trebuie sa ajunga pasalac turcesc. In acest scop trimite impotriva moldovenilor cele mai bune armate ale Imperiului comandate de cel mai bun general al lor in persoana lui Soliman Pasa. Mahomed nu precupeteste nici un efort pentru atingerea scopului, corpul expeditionar otoman numara circa 120.000 de soldati. Amenintarea fiind foarte serioasa Stefan cel Mare, cere ajutor militar la curtile Europei. Binenteles primeste numai laude si incurajari. In fata unei asemenea forte Stefan reuseste sa stranga o armata de 40.000 de soldati carora li se adauga un contingent de 5000 de secui. Tactica folosita de Stefan este cea a pamantului parjolit in calea invadatorilor, retragerea populatiei in paduri, otravirea fantanilor si alegerea unei zone strategice bune in lunca Barladului, unde armata otomana nu avea cum sa se desfasoare pe flancuri.

In ziua de 10 ianuarie 1475, avangarda armatei otomane i-a contact pentru prima data cu oastea moldoveneasca, Stefan reuseste sa opreasca inaintarea acesteia folosind artileria si arcasii, in scurt timp lupta se transforma intr-una de uzura din care moldovenii ies in avantaj datorita pozitiei mai bune pe care o detin. Stefan cel Mare pregatind atacul principal se foloseste de un siretlic eficient, punand trambitasii sa faca un zgomot infernal astfel atragand elita armatei otomane in capcana. Turcii muscand momeala se regrupeaza, dar atacul principal al moldovenilor ii surprinde cu toate liniile in miscare. Furia moldovenilor nu cunoaste limite, totul transformandu-se intr-un macel pentru otomani. Elita armatei turcesti reprezentata de ieniceri este zdrobita fara drept de replica. Pierderile din randul otomanilor sunt imense, cronicile turcesti estimeaza la circa 40.000 de morti din randul ienicerilor si spahiilor. Socul psihologic este enorm, restul armatei otomane vazand ca cei mai buni soldati sunt macelariti, intra in panica rupand randurile si fugind dezordonat. Incercarile lui Soliman Pasa de a organiza o linie de rezistenta in fata moldovenilor sunt sortite esecului, nimeni nu mai asculta de nimeni. Armata otomana intrata in panica este urmarita si macelarita de cavaleria moldoveana, putini fiind aceia care ajungand la Dunare au reusit sa se salveze. Turcii la sfarsitul bataliei au pierdut 40 de stindarde, un numar record in istoria Turciei.

Victoria asupra turcilor are ecou in intreaga lume. Insusi Papa Sixtus al IV-lea care trecand peste deosebirile de rit religios il numeste pe Stefan cel Mare “Atletul lui Cristos”. Cronicile vremii se intrec intre ele in laude si multumiri la adresa domnitorului. Asa ne-a fost dat noua romanilor sa scriem o pagina importanta in istorie, iar noua vasluienilor sa fim mandri ca aceasta victorie a lui Stefan cel Mare avut loc pe aceste meleaguri.


Distribuie articolul


Spune-ne părerea ta