14 aprilie 1912 – Vasul Titanic a lovit aisbergul care avea să-i cauzeze scufundarea din dimineaţa zilei următoare

14 aprilie 1912 – Vasul Titanic a lovit aisbergul care avea să-i cauzeze scufundarea din dimineaţa zilei următoare
  • Acasă
  • /
  • Social
  • /
  • 14 aprilie 1912 – Vasul Titanic a lovit aisbergul care avea să-i cauzeze scufundarea din dimineaţa zilei următoare

( A.C.S. – Historia ) Din cei 2.224 de oameni care s-au îmbarcat pe Titanic, 710 au supravieţuit naufragiului din noaptea de 14 spre 15 aprilie 1912. Câţiva au povestit cum au văzut moartea cu ochii.Cu câteva minute înainte de miezul nopţii, la ora locală 23.40, marinarul de serviciu a dat alarma: „Veniţi rapid! Am […]

( A.C.S. – Historia )

Din cei 2.224 de oameni care s-au îmbarcat pe Titanic, 710 au supravieţuit naufragiului din noaptea de 14 spre 15 aprilie 1912. Câţiva au povestit cum au văzut moartea cu ochii.
Cu câteva minute înainte de miezul nopţii, la ora locală 23.40, marinarul de serviciu a dat alarma: „Veniţi rapid! Am lovit un aisberg”. 

Curând, oamenii au început să fie urcaţi în bărcile de salvare. Prioritate aveau femeile, copiii şi pasagerii de lux. „Un bărbat a sărit într-o altă barcă, îmbrăcat în haine de femeie. Am vâslit departe de Titanic, dar încă mai auzeam orchestra cântând, de data aceasta imnuri triste”, îşi mai amintea Edith Brown.

Vacarmul iscat şi ţipetele celor care se înecau nu au putut fi descrise în cuvinte, au mai declarat supravieţuitorii. Şi totuşi, în timp ce groaza se instalase în sufletele şi pe buzele tuturor, de pe puntea Titanicului răsunau acorduri line. „Multe lucruri curajoase au fost făcute în acea noapte, dar niciunul nu a depăşit ce au făcut membrii orchestrei. Au cântat minut după minut, în timp ce nava se ducea la fund”, a declarat Lawrence Beesley despre acele momente

Scena scufundării a fost asemănată de colonelul Archibald Gracie cu Infernul lui Dante. „Noi, cei ce am supravieţuit, nu vom putea uita niciodată ţipetele disperate dinaintea morţii din mii de gâtlejuri, bocetele, gemetele şi ultimele încercări de a găsi o gură de aer înainte de momentul când se duceau la fund”, a povestit Gracie. Şi totuşi, ceva a fost chiar mai groaznic. „Liniştea care a urmat celei mai înspăimântătoare «muzici» a fost terifiantă”, a spus Eva Hart, o altă supravieţuitoare.  

După scufundare, în linişte, a urmat aşteptarea apăsătoare. „Deodată, am văzut în zare o lumină, iar apoi alta sub ea. Părea prea incredibil, ca să fie adevărat”, a povestit Lawrence Beesley, un pasager norocos. Lumina era de fapt nava RMS Carpathia, care a răspuns apelului SOS. Unul dintre eroii zilei de 15 aprilie 1912 a fost căpitanul acesteia, Arthur Rostron. 


Distribuie articolul