Virusul ăsta blestemat a generat o isterie care a împărțit lumea în două. La fel și cu marinarii. Pe unii i-a prins la bord, îmbarcați, și pe ceilalți i-a prins acasă, la uscat.
In toată istoria asta, cei care sunt la navă, sunt mai mulțumiți. Într-un fel. Viața la bord și-a pierdut predictibilitatea contractuală, dar oamenii sunt pe covertă, timonerie sau la motoare și muncesc, în condițiile caracteristice perioadei. Dar muncesc. Plata e plată, ratele sunt rate, cu oarecare inconveniente, și viața merge înainte relativ normal. Asta pentru cei îmbarcați. Pentru cei pe care pandemia i-a prins pe uscat, cu responsabilități financiare și, în general, de tot felul, impredictibilitatea contractuală pierdută este foarte greu de depășit. Nu știi când pleci, dar știi când trebuie să plătești rata la bancă. Viața ți se duce-n cap.
Breasla noastră, adunând ofițeri cu nebrevetați cu personal auxiliar, ajunge undeva la peste 30.000 de oameni. Acesti oameni, anual și însumat, câștigă la bordul navelor flotei mondiale și cheltuie în România, undeva cât o rată de împrumut de la FMI.
Oficializată ca onomastică a marinarilor români la 15 august 1902, de Sfânta Maria Mare, Ziua Marinei Romane şi-a certificat pe deplin, mai bine de un secol, caracterul de autentic festival al mării şi spiritualităţii marinăreşti. Concepută la început ca serbare naţională, sărbătoarea marinarilor atrage atenţia, prin programul său deosebit de atractiv şi deopotrivă pitoresc.
Anul 2020 marchează odată cu împlinirea a 118 ani de tradiţie marinărească, noi realizări şi noi speranţe de dezvoltare şi modernizare a Marinei Române, de care ţara are, în mod cert, atâta nevoie. Urmează din nefericire datorita pandemiei o perioadă complicată, complet nouă pentru toți, care, pentru că e complicată și nouă, cere răbdare și foarte multă circumspecție.
La Multi Ani, colegilor marinari oriunde v-ati afla !!!