20 aprilie 1839 – S-a născut Carol I, primul rege al României

20 aprilie 1839 – S-a născut Carol I, primul rege al României
  • Acasă
  • /
  • Social
  • /
  • 20 aprilie 1839 – S-a născut Carol I, primul rege al României

( Redacția – Historia ) Mult respectat în ultimele decenii de viaţă, venerat la moarte, ocultat cu obstinenţă în perioada comunistă şi redescoperit cu fervoare după 1990, Regele Carol I-ul reprezintă unul dintre capitolele cele mai fascinante din istoria statului român.  Tânărul Karl-Anton de Hohenzollern-Sigmaringen nu a fost prima, ci cea de-a doua alegere a […]

( Redacția – Historia )

Mult respectat în ultimele decenii de viaţă, venerat la moarte, ocultat cu obstinenţă în perioada comunistă şi redescoperit cu fervoare după 1990, Regele Carol I-ul reprezintă unul dintre capitolele cele mai fascinante din istoria statului român. 

Tânărul Karl-Anton de Hohenzollern-Sigmaringen nu a fost prima, ci cea de-a doua alegere a românilor ca domn străin. După detronarea lui Al. I. Cuza din 11 februarie 1866, prima opţiune a elitei româneşti (la începutul primăverii acelui an) a fost – la sugestia Împăratului Franţei Napoleon al III-lea – contele Phillipe de Flandra. Acesta iniţial a părut a accepta onorabila ofertă – dar, sfătuit de familia sa, a declinat-o apoi repede. Motivul? Unul ce ţinea de orgoliul blazonului: contele ar fi fost primul vlăstar al arborelui genealogic al familiei sale care ar fi devenit (ca domn al României) supus al sultanului Otoman – pentru că România anului 1866 nu era un stat independent. Carol de Hohenzollern-Sigmaringen nu a avut această reţinere.

Carol I era un om distant, rece, mândru, protocolar, fiind preocupat în permanență să asigure prestigiul și măreția dinastiei sale. Nu a avut prieteni, nici favoriți, nici amante. Regina Elisabeta mărturisea că soțul său „și în somn poartă coroana pe cap”. Era meticulos și exact în tot ce făcea, căutând să impună colaboratorilor săi același stil. Punctualitatea lui era proverbială, ca și cadoul pe care-l făcea multor români: ceasul.

Carol I era mic de statură, dar umbla țanțoș, mereu cu fruntea sus, avea un mers viu de militar. De aceea părea înalt și dominator. Vorbea tare, de parcă întotdeauna dădea ordine. Pe de altă parte, Ferdinand, deși era mai înalt, părea gârbovit, avea un mers legănat („de rață”) și parcă mereu căuta ceva pe jos. Avea o voce caldă, o frază lungă, bine construită și un vocabular bogat.

Viața de familie a lui Carol a fost lineară, calculată, fără evenimente imprevizibile. Soția sa, Elisabeta, nu-i crea probleme deosebite; ea se ocupa de literatură, muzică, teatru. Cei doi au avut un singur copil: o fetiță, care a murit la vârsta de 4 ani. În existența lui Carol, femeile nu au jucat aproape nici un rol. Se interesa totuși, discret, de aventurile amoroase ale soțiilor de politicieni și tăia cu plăcere de pe lista invitatelor la balul de la Palat pe cele numite de el „stricate”.


Distribuie articolul


Spune-ne părerea ta