22 aprilie 1500 – Navigatorul portughez Pedro Álvares Cabral a descoperit Brazilia

22 aprilie 1500 – Navigatorul portughez Pedro Álvares Cabral a descoperit Brazilia
  • Acasă
  • /
  • Social
  • /
  • 22 aprilie 1500 – Navigatorul portughez Pedro Álvares Cabral a descoperit Brazilia

( Redacția – Historia ) Pedro Álvares Cabral a fost conducătorul celei de-a doua expediții portugheze spre India, în urma noii rute deschise de Vasco da Gama. Scopul acestei expediții a fost revenirea cu mirodenii de valoare şi stabilirea de relaţii comerciale în India, ocolind monopolul asupra comerţului de mirodenii deţinut la acea vreme de […]

( Redacția – Historia )

Pedro Álvares Cabral a fost conducătorul celei de-a doua expediții portugheze spre India, în urma noii rute deschise de Vasco da Gama. Scopul acestei expediții a fost revenirea cu mirodenii de valoare şi stabilirea de relaţii comerciale în India, ocolind monopolul asupra comerţului de mirodenii deţinut la acea vreme de negustorii arabi, turci şi italieni.

Plecat din Portugalia cu 13 nave și 1200 de oameni, Cabral a navigat spre vestul Atlanticului, unde a debarcat pe ceea ce credea iniţial că este o insulă mare. Întrucât noul pământ se afla în sfera de influenţă portugheză conform tratatului de la Tordesillas, Cabral l-a revendicat în numele coroanei Portugaliei. El a explorat coasta, şi a realizat că această mare bucată de pământ era cel mai probabil un continent, şi a trimis un vas înapoi pentru a-l anunţa pe regele Manuel I despre noul teritoriu. Pământul revendicat de Cabral în numele Portugaliei a căpătat apoi numele de Brazilia. Flota s-a reaprovizionat, după care s-a îndreptat spre est pentru a relua călătoria înspre India.

Flota portugheză a ajuns la Calicut în doar șase luni, iar de data aceasta portughezii au fost mult mai bine pregătiți. Au mers în India cu bunuri luxoase cu ajutorul cărora l-au convins pe liderul hindus care-l refuzase pe da Gama să încheie un acord comercial. Negustorii musulmani au fost indignați de această încercare a europenilor de a le fura comerțul și, drept răzbunare, au omorât 50 de oameni din echipajul lui Cabral. Aceasta, la rândul său, a răspuns prin incendierea a 10 nave musulmane (la bordul cărora au murit 600 de oameni), precum și a caselor de lemn din Calicut.

Apoi, Cabral a mers la Cochin, unde a pus bazele primului centru comercial portughez din India. S-a întors acasă în vara anului 1501, cu doar șapte nave și jumătate din echipaj. Însă încărcătura de condimente adusă a fost suficientă pentru a distruge monopolul arabo-venețian asupra comerțului cu condimente din Europa.


Distribuie articolul