5 Ianuarie 1859 – Adunarea Electivă a Moldovei l-a ales, în unanimitate, ca domn pe colonelul Alexandru Ioan Cuza.

5 Ianuarie 1859 – Adunarea Electivă a Moldovei l-a ales, în unanimitate, ca domn pe colonelul Alexandru Ioan Cuza.
  • Acasă
  • /
  • Social
  • /
  • 5 Ianuarie 1859 – Adunarea Electivă a Moldovei l-a ales, în unanimitate, ca domn pe colonelul Alexandru Ioan Cuza.

Adunările ad hoc se pronunțaseră în 1857 pentru o Unire sub un prinț străin și în ziua de 4 ianuarie 1859 – după ce la 3 ianuarie Cuza fusese desemnat drept candidat – a fost adresată încă o moțiune Puterilor garante pentru a li se cere să împlinească acest deziderat, iar acest document l-a semnat […]

Adunările ad hoc se pronunțaseră în 1857 pentru o Unire sub un prinț străin și în ziua de 4 ianuarie 1859 – după ce la 3 ianuarie Cuza fusese desemnat drept candidat – a fost adresată încă o moțiune Puterilor garante pentru a li se cere să împlinească acest deziderat, iar acest document l-a semnat și Cuza, deși știa că în ziua următoare alegerea sa era asigurată!

De ce a făcut acest lucru? Deoarece credea în această formulă pentru viitor și era dispus să se dea la o parte, atunci când acest deziderat ar fi putut fi îndeplinit. De altfel, el însuși avea să folosească formula de depozit sacru,care i se încredințase de națiune, nu numai prin alegerea de la Iași, ci mai ales prin cea de la București. Așa pornise pe calea domniei, dar exista în această situație și un element de fragilitate și incertitudine, care până la urmă nu i-a fost favorabil!


Distribuie articolul