A treia oară-i cu noroc! Patru oferte la licitația pentru reabilitarea rețelelor de apă și canal din Bârlad și Vaslui

A treia oară-i cu noroc! Patru oferte la licitația pentru reabilitarea rețelelor de apă și canal din Bârlad și Vaslui
  • Acasă
  • /
  • Social
  • /
  • A treia oară-i cu noroc! Patru oferte la licitația pentru reabilitarea rețelelor de apă și canal din Bârlad și Vaslui

( Adriana Susnea – Monitorul de Vaslui ) În sfârșit, după două licitații anulate din lipsă de constructori interesați, abia cea de-a treia procedură lansată de Aquavas Vaslui pentru reabilitarea și extinderea rețelelor de alimentare cu apă și cele de canalizare din municipiile Bârlad și Vaslui va merge mai departe. În mod surprinzător, au fost […]

( Adriana Susnea – Monitorul de Vaslui )

În sfârșit, după două licitații anulate din lipsă de constructori interesați, abia cea de-a treia procedură lansată de Aquavas Vaslui pentru reabilitarea și extinderea rețelelor de alimentare cu apă și cele de canalizare din municipiile Bârlad și Vaslui va merge mai departe. În mod surprinzător, au fost depuse patru oferte pentru investiția în valoare de peste 51,6 milioane lei cu TVA finanțată cu fonduri UE. Urmează ca, în săptămânile viitoare, maldărul de documente depuse de ofertanții interesați să fie verificate din punct de vedere tehnic și financiar, iar ulterior să fie declarat un câștigător.

Cea de-a treia licitație lansată de Aquavas SA Vaslui în ultimii doi ani (2020 și 2021) pentru obiectivul de investiție „Surse, aducțiuni, stații de pompare apă brută, rezervoare, refulări în Vaslui și Bârlad”, ce face parte din Proiectul „Fazarea Proiectului Reabilitarea sistemului de alimentare cu apă, a sistemului de canalizare și a stațiilor de epurare în aglomerările Vaslui, Bârlad, Huși și Negrești – județul Vaslui”, s-ar putea solda cu un succes. Motivul: cea mai recentă procedură lansată (pe 7 aprilie) pe SICAP a atras, în sfârșit, constructori interesați de lucrări. Potrivit anunțului licitației, firmele interesate de această investiție și-au putut depune ofertele până pe data de 28 mai, ora 15.00. Până la expirarea perioadei de înscriere au fost depuse patru oferte. Astfel, oferte au fost făcute din partea a opt firme, distribuite în trei ofertanți unici și o asociere.

Acestea sunt: • Ofertant unic Moldocor Piatra Neamț (leader) – loturile 1 și 2; • Ofertant unic Motris Company Bacău (leader); • Ofertant unic Nomis 2003 SRL (leader) și Electroinst Scinteie SRL Bârlad (subcontractant 0,98%) – lotul 2; • Asocierea Daroconstruct Iași (leader), General Tehnic SRL Iași (subcontractant 3,79%), Revivo Mediaș (subcontractant 2,4) și Geprocon SA Iași (ofertant) – loturile 1 și 2. Trebuie spus că Motris Company Bacău va executa lucrările și la partea ce se referă strict la Bârlad din cadrul proiectului „Fazarea Proiectului Reabilitarea sistemului de alimentare cu apă, a sistemului de canalizare și a stațiilor de epurare în aglomerările Vaslui, Bârlad, Huși și Negrești – județul Vaslui”.

Deja, documentele depuse de constructorii interesați de investiție au început să fie verificate în cele mai mici detalii, urmând ca, după evaluarea din punct de vedere tehnic și financiar, să fie desemnat un câștigător, iar ulterior să fie semnat contractul de execuție a lucrărilor, ce trebuie realizate în decurs de 58 luni (4 ani și 10 luni). Criteriul de atribuire al contractului este cel mai bun raport calitate – preț, în care componenta financiară are o pondere de 90%, iar componenta tehnică (demonstrarea unei metodologii corespunzătoare pentru obținerea asigurării că lucrările sunt realizate la parametrii calitativi solicitați) contează în proporție de 10%.

Obiectivul de investiție are o valoare de 43.443.328,3 lei fără TVA (51.697.560,68 lei cu TVA), și este finanțată de Fondul de Coeziune al Uniunii Europene, bugetul de stat, bugetele consiliilor locale Vaslui și Bârlad și bugetul Operatorului Regional, prin Programul Operațional Infrastructura Mare (POIM) 2014-2020.

Așa cum se arată în anunțul licitației, investiția este împărțită în două loturi: Lotul 1 – aglomerarea Vaslui (valoare 30.409.356,75 lei fără TVA) și Lotul 2 – aglomerarea Bârlad (valoare 13.033.971,55 lei fără TVA) și presupune lucrări de construcții de conducte de apă și de canalizare a apelor reziduale la mare distanță, lucrări pentru conducte de alimentare cu apă, lucrări de construcții de stații de pompare și lucrări de construcții de rezervoare.

Lotul 1 cuprinde lucrări de: • reabilitare a stațiilor de pompare apă brută, a rezervoarelor existente, a stației de vid Solești; • creștere a capacității de înmagazinare a sistemului zonal prin prevederea de rezervoare noi (în Delea și în Moara Grecilor); • asigurare a zonei de protecție a celor trei captări care constituie sursa de apa (Pușcași, Solești, Bârlad). Sistemul zonal de alimentare cu apă Vaslui își va mări aria de acoperire asigurând cerința de apă atât pentru municipiul Vaslui, inclusiv toate suburbiile componente (Moara Grecilor, Rediu, Brodoc, Viișoara și Bahnari), cât și pentru localitățile învecinate precum: UAT Muntenii de Jos (localitățile Muntenii de Jos și Băcăoani), UAT Lipovăț (localitățile Lipovăț, Corbu și Secuia), UAT Muntenii de Sus (localitățile Muntenii de Sus și Sat Nou).

Lotul 2 cuprinde lucrări de: • constituire a zonei de protecție în jurul prizei de apă de la captările Cuibul Vulturilor și Râpa Albastră; • închidere a unei părți din puțurile de pe teritoriul municipiului Bârlad; • conservare a fronturilor de captare din puțuri subterane Tutova și Bădeana; • construcție a unei stații noi de pompare apa brută la Râpa Albastră; • aducțiune nouă de la Râpa Albastră la stația de tratare a apei Crâng; • reabilitare a stației de pompare Cuibul Vulturilor.

Tot în documentele atașate se arată că, prin acest proiect, se urmărește: îmbunătățirea calității apei potabile și protecția sănătății publice; protecția mediului înconjurător; creșterea numărului locuitorilor racordați la rețeaua de apă potabilă; dezvoltarea colectării apei menajere; îmbunătățirea standardelor de mentenanță a sistemului; optimizarea funcționării sistemelor de distribuție a apei și colectare a apelor menajere; îmbunătățirea managementului operatorului local.


Distribuie articolul