Abia ne mai calificam drept democratie

Abia ne mai calificam drept democratie
The process of repair of mechanical watches

Romania e ca un ceas cu mecanismul stricat. Sau mai degraba fiecare rotita din mecanism functioneaza de capul ei, iar daca aceste rotite nu functioneaza cum trebuie, ceasul nu ne mai indica secunda, minutul sau ora. Ne-am obișnuit de decenii sa trăim cumva in acest haos in care nu mai stim ora exacta. Rezistam si […]

Romania e ca un ceas cu mecanismul stricat. Sau mai degraba fiecare rotita din mecanism functioneaza de capul ei, iar daca aceste rotite nu functioneaza cum trebuie, ceasul nu ne mai indica secunda, minutul sau ora.

Ne-am obișnuit de decenii sa trăim cumva in acest haos in care nu mai stim ora exacta. Rezistam si noi cum putem, la fel de dezorientati ca si ceasul romanesc. Pe vremuri se spunea ca de la Bucuresti se da ora exacta in Romania, se pare ca de la o vreme fiecare are propria ora. Cu ce putem compara Romania de astazi ? Probabil cu nimic viabil, poate cu un fiasco total.

Totusi e si vina noastra, la alegeri am avut in mana o stampila de vot cu care din pacate am dat cu ea de toti peretii. E vina noastra ca de 32 de ani am tot mutat Romania din mana unor escroci in buzunarul altor escroci.

Totul este ca in pilda aceea in care un preot la liturghie citeste enoriasilor un singur pasaj din Evanghelie ani si ani la rand. La un moment dat enoriasii se supara si anunta episcopia. Episcopul vine si constata ca oamenii au dreptate si ca preotul citeste numai un singur pasaj din Evanghelie. La sfarsitul slujbei episcopul de fata cu oamenii ii cere preotului explicatii. Preotul le cere enoriasilor sa prezinte sumar Evanghelia, cei prezenti nu reusesc sa faca acest lucru. Atunci preotul ii raspunde episcopului, ce rost are sa treaca la alta lectura, daca enoriasii nu o stiu.

In concluzie daca de zeci de ani oamenilor li se prezinta numai ideologia socialista, iar oamenii o stiu pe de rost, atunci ce rost are in Romania sa incerci sa implementezi o altfel de guvernare daca oamenii nu o inteleg ?

Sa nu ne imbatam cu apa rece. In Romania, lucrurile merg din ce in ce mai prost. Saracia este tot mai evidenta, iar progresul si modernizarea tarii se lasa asteptate, poate de prea mult timp. Singurii care profita de acest haos sunt cei de la PSD, depinde de fiecare daca ii acceptam in continuare sau nu. In 2024 dupa alegeri in care PSD va deveni probabil vioara intai ne putem astepta exact la aceeasi saracie si coruptie, poate daca acest partid va intra in combinatie cu cei de la AUR o orientare spre Rusia. Vom pleca de asta data genunchii de buna voie, va fi ca o daruire neconditionata. Intrebarea pe care o pun este daca ne va imbogati Rusia? O Rusie care geme de foame si care este prinsa in regimul autocrat al domnului Putin.

Fiecare roman cred ca trebuie sa inteleaga, ca pentru noi nu exista optiune mai buna decat orientarea proeuropeana si nord atlantica. Cu o asemenea orientare avem sanse, chiar daca mai atarnam o vreme deasupra prapastiei, cu PSD si AUR infratiti, sarim direct in prapastie si uitam de orice speranta intr-un viitor mai bun. E un semn de intrebare in contextul alegerilor din 2024, deocamdata nimeni dintre factorii decidenti nu ne vorbeste de motivele reale care au dus la aceste scumpiri si la scumpirile viitoare, nimeni nu ne spune ce se intampla de fapt, in asa zisa stabilitate politica din tara, nimic nu este sigur suntem pe nisipuri miscatoare. Actuala coalitie de conjuctura dintre PSD-PNL-UDMR cu o sustinere tacita din partea celor de la AUR, cauta sa convinga romanii ca lucrurile merg spre bine, cand de fapt, este clar pentru multi ca alunecam la vale in mare viteza. Sunt foarte curios ce va fi la primavara sau la vara.

Poate inca nu este totul pierdut, chiar daca suntem astazi in groapa. Mai avem alegerile din 2024, sau daca nu, ne ramane sansa sa fugim care incotro si sa-i lasam sa conduca o tara goala, sa-i lasam fara oi sa nu mai aiba pe cine tunde si mulge, iar pamantul daca vor sa-l fure, n-au decat, la un moment dat acesta ii va acoperi pe toti.


Distribuie articolul


Spune-ne părerea ta