Al treilea rezervor arde în terminalul petrolier din Matanzas /Cuba

Al treilea rezervor arde în terminalul petrolier din Matanzas /Cuba
  • Acasă
  • /
  • Social
  • /
  • Al treilea rezervor arde în terminalul petrolier din Matanzas /Cuba

Un al treilea rezervor de țiței a luat foc puternic și  în cele din urmă, s-a prăbușit în flăcări la terminalul petrolier din  Matanzas – Cuba, când o scurgere de petrol a răspândit incendiul de la un al doilea rezervor de țiței care ar fi luat foc în urmă cu două zile, în cel mai […]

Un al treilea rezervor de țiței a luat foc puternic și  în cele din urmă, s-a prăbușit în flăcări la terminalul petrolier din  Matanzas – Cuba, când o scurgere de petrol a răspândit incendiul de la un al doilea rezervor de țiței care ar fi luat foc în urmă cu două zile, în cel mai mare accident din industria petrolieră din insulă care a avut loc în ultimele decenii.

Coloane gigantice de foc au continuat să se ridice spre cer, în timp ce fum negru și gros a întunecat cerul, chiar și în Havana.  Exploziile au zguduit zona înainte de miezul nopții, când un rezervor s-a prăbușit și din nou la prânz, când încă unul a explodat.

Un pompier și-a pierdut viața și 16 persoane au fost date dispărute în urma exploziei de sâmbătă la al doilea rezervor de stocare. Un al patrulea rezervor este în pericol, dar nu a luat foc.

Cuba a făcut unele progrese în lupta împotriva flăcărilor în weekend, după ce a primit ajutor din Venezuela și Mexic, dar duminică focul a început să se răspândească de la al doilea rezervor care s-a prăbușit, a declarat Mario Sabines, guvernatorul orașului Matanzas, oraș situat la aproximativ 130 de kilometri de Havana. .

Matanzas este cel mai mare port al Cubei care primește importuri de combustibil și țiței. Țițeiul greu cubanez, păcura și motorina stocate în Matanzas sunt folosite pentru centralele electrice  de pe insulă.  Sabines a menționat că flăcările se răspândeau ca o „torță olimpică” de la un rezervor la altul.

Abordarea scenariului de stingere a incendiului a fost „complicată”, deoarece trei rezervoare au fost acoperite cu flăcări dense și fum negru.

Televiziunea de stat din Cuba a surprins sâmbătă dezastrul în direct. Președintele Miguel Diaz-Canel a fost văzut acolo pe tot parcursul, subliniind atât importanța politică, cât și economică a incidentului.

Țara condusă de comuniști și puternic sancționată de SUA este aproape falimentară. În plus, întreruperile de curent și penuria de benzină, precum și de alte mărfuri au dus deja la o situație tensionată, cu proteste locale împrăștiate și imprevizibile după tulburările din vara trecută din iulie.

Luni la prânz, autoritățile au declarat că cea mai importantă centrală electrică din țară, la aproximativ un kilometru de incendiu, a fost oprită din cauza presiunii scăzute a apei în acea zonă.   Rețeaua electrică depinde în proporție de peste 90% de combustibilul importat și local.

Numărul de persoane rănite este estimat la 120. Până duminică seara, guvernul cubanez a declarat că 24 de persoane au rămas internate în spital, din care cinci erau în stare critica  și două erau în stare gravă.

( Simran Singh )


Distribuie articolul


Spune-ne părerea ta