Alfa şi Omega – originea şi sensul expresiei

Alfa şi Omega – originea şi sensul expresiei
  • Acasă
  • /
  • Social
  • /
  • Alfa şi Omega – originea şi sensul expresiei

Alfa şi Omega reprezintă numele primei, respectiv ultimei litere din alfabetul grecesc, corespunzătoare sunetelor “A” şi “O” (o mega – “O”mare). Acestea intră, de asemenea în structura unor expresii celebre: “De la Alfa la Omega”, având sensul “De la început până la sfârşit”, “A fi Alfa şi Omega” – “A fi începutul şi sfârşitul”, “A […]

Alfa şi Omega reprezintă numele primei, respectiv ultimei litere din alfabetul grecesc, corespunzătoare sunetelor “A” şi “O” (o mega – “O”mare). Acestea intră, de asemenea în structura unor expresii celebre: “De la Alfa la Omega”, având sensul “De la început până la sfârşit”, “A fi Alfa şi Omega” – “A fi începutul şi sfârşitul”, “A fi factorul esenţial”, “A fi atotcunoscător”.

Atunci când se utilizează ca expresie, “De la Afla la Omega” (De la început până la sfârşit) subliniază situaţia in care se epuizează o temă, inseamnă a cerceta, a aborda un anumit aspect în totalitate, de la un capăt la altul.

În mod similar, când se spune despre cineva că “este Alfa şi Omega”, se face referire la importanţa persoanei respective, la faptul că “este pâinea şi cuţitul”, altfel spus că “deţine toate mijloacele pentru a face un anumit lucru”.

Expresia aceasta, care face refrire la cele doua litere grecesti, este prezentă şi în Biblie pentru a exprima Totalitatea sau Sfânta Treime, în “Noul Testament”, Apocalipsa: “Eu sunt Alfa şi Omega, Cel dintâi şi Cel de pe urmă, Începutul şi Sfârşitul”.

Simbolurile Alfa şi Omega apar şi în alte nenumărate ipostaze în iconografia creştină. De exemplu, în unele locuri, în lumânarea pe care preoţii o folosesc la Slujba de Paşte, cele doua semne sunt inscripţionate alături de imaginea Crucii şi cinci boabe de tămâie încorporate în ceară, pentru a simboliza prezenţa lui Iisus Hristos în inima lumii.

De asemenea, Alfa şi Omega apar în Monograma lui Iisus Hristos – semnul XP (pronunţat chi-rho), un simbol din vremea creştinismului timpuriu, format din primele două litere greceşti ale numelui Hristos (Χριστός), încadrate de Alfa, in stanga, şi Omega, in dreapta, aşa cum apare şi pe coperta Filocaliei (“Iubirea faţă de frumuseţea divină”) – o antologie de texte aparţinând clericilor ortodocşi din secolele al IV-lea – al XV-lea.

Chi Rho (chrismon), în limba greacă, are sensul “de bun augur”, indicând o urare sau un comentariu aprobator, abia după secolul al III-lea termenul fiind folosit pentru a-l numi pe Hristos.

Simbolurile Alfa şi Omega, semnificând Totalitatea, sunt prezente şi pe icoanele care-l reprezintă pe Iisus Hristos, precum şi pe diverse blazoane nobiliare. În vestita catedrală Sagrada Familia, din Barcelona, sculptorul Subirach a pus cele două semne pe coloana centrală.

În diverse feluri au fost exploatate, in epoca modernă, cele două litere/simboluri greceşti, cu semnificaţiile aferente: în literatură (de exemplu, scriitorul englez Philip Pullman, în trilogia de nuvele fantastice “Materiile întunecate”), in film sau chiar şi în jocurile video (Xenogears, Fallout 3, Pokemon etc.).

În limbajul comun, cu acelaşi sens cu al expresiei “De la Alfa la Omega” se foloseşte şi “De la A la Zet”.

( Destepti.ro )


Distribuie articolul