Anul Nou – momentul cand amestecam sarbatorile laice cu cele crestine

Anul Nou – momentul cand amestecam sarbatorile laice cu cele crestine
Sports girl who wants to start the new year 2022. Concept of new professional achievements in the new year and success.
  • Acasă
  • /
  • Social
  • /
  • Anul Nou – momentul cand amestecam sarbatorile laice cu cele crestine

La sfarsit de an ar trebui sa facem un bilant al anului trecut. Am fost mai rai, am fost mai buni, am dezamagit pe cineva, am fost sanatos ? Acest bilant trebuie sa fie piatra de temelie pentru anul care vine. In acelasi timp sa nu uitam sa-i aducem multumire lui Dumnezeu pentru tot ce […]

La sfarsit de an ar trebui sa facem un bilant al anului trecut. Am fost mai rai, am fost mai buni, am dezamagit pe cineva, am fost sanatos ? Acest bilant trebuie sa fie piatra de temelie pentru anul care vine.

In acelasi timp sa nu uitam sa-i aducem multumire lui Dumnezeu pentru tot ce ne-a dat in anul care a trecut, sa ne rugam pentru mila lui nesfarsita si sa nu uitam sa-i cerem mila si mantuire pentru anul care vine.

Pentru noi Anul Nou inseamna uratori, dansul caprei si a ursului, artificii, sau reprezinta, o mare sarbatoare crestina? Pe 1 ianuarie praznuim Taierea imprejur a Domnului Isus, aceasta reprezentand un mare praznic imparatesc, fiind vorba de una dintre sarbatorile inchinate vietii pamantesti a Domnului nostru Isus, precedata de nasterea lui pe 25 decembrie si urmata de Botez, dar mai este si sarbatoarea Sfantului Vasile cel Mare, unul dintre cei mai importanti ierarhi ai bisericii noastre ortodoxe.

Vasile cel Mare a trait intre anii 330-379, in vremea Sfantului si marelui imparat Constantin si, pana in timpul imparatului Valens. S-a nascut in Cezareea Capadochiei.  A fost inaltat la rangul de Arhiepiscop al Cezareei in anul 370. Este cel dintai ierarh care a intemeiat, pe langa biserici, azile si spitale, in ajutorul celor saraci si neputinciosi, indemnand pe cei instariti sa foloseasca averile lor, ajutand pe cei nevoiasi.  A incetat din viata la varsta de 50 de ani, in ziua de 1 ianuarie, in cei zece ani ca arhiepiscop in Cezareea Capadochiei au fost deajuns, pentru ca el sa intre in istorie cu numele de Sfantul Vasile cel Mare.

De ce am facut aceste mentiuni, fiinca am observat ca atunci cand amestecam sarbatorile laice cu cele religioase, cea din urma isi pierde cu totul importanta, iar de Anul Nou se intampla cu precadere si foarte putini dintre noi merg la liturghie pe 1 ianuarie. Poate ca nu avem o biserica prin apropiere, poate ca nu putem sa ne trezim dimineata dupa o noapte de petrecere, dar nimic nu ne poate opri sa ne rugam lui Dumnezeu din inima, cerand iertarea pacatelor, multumind pentru anul care  a trecut si cerand mila pentru anul care vine.

Nu poate exista justificare ca sarbatorirea  Revelionului ne-a facut sa uitam de  un praznic imparatesc si de praznuirea unui sfant.


Distribuie articolul


Spune-ne părerea ta