Ascensiunea Japoniei

Când vine vorba de evenimente care schimbă rapid lumea, Restaurarea Meiji are puțini egali. In 1853 o flotila de razboi americană sub comanda comodorului Matthew C. Perry a navigat în Golful Edo. Prezența acestor nave a confirmat ceea ce liderii Japoniei bănuiau de ceva vreme si anume  că izolarea tarii de lume o făcuse să […]

Când vine vorba de evenimente care schimbă rapid lumea, Restaurarea Meiji are puțini egali. In 1853 o flotila de razboi americană sub comanda comodorului Matthew C. Perry a navigat în Golful Edo. Prezența acestor nave a confirmat ceea ce liderii Japoniei bănuiau de ceva vreme si anume  că izolarea tarii de lume o făcuse să rămână în urmă Vestului, din punct de vedere tehnologic și industrial. Șocul cultural al flotile comandate de americanul Perry a dus la o schimbare profundă.

Pentru locuitorii din Yedo, așa cum se numea orașul Tokyo, 24 martie 1860, avea o dublă semnificație. Conform calendarului lunar, era a treia zi a celei de-a treia luni, sau Sărbătoarea Păpușilor, când fiecare gospodărie japoneză care are o fiică afișează un set de jucării, reprezentand un cuplu imperial și curtea lor.

În acel an, un grup de samurai tineri a lansat revoluția Meiji în numele împăratului. Acest eveniment, scrie Henry McAleavy, a ajutat la transformarea Japoniei într-o țară modernă, cu mode și tehnici occidentale impuse obiceiurilor naționale de secole.

In 2016 s-au implinit 150 de ani de la Restaurarea Meiji, unul dintre acele evenimente de enormă consecință, neanțeles, sau putin cunoscut cunoscut in Occident. În 1868, Shogunul Tokugawa, care fusese figura dominantă în timpul perioadei de feudalism a Japoniei, a fost înlocuit de un împărat, care a luat numele de Meiji sau „Conducătorul Iluminat”. O țară slabă, în mare măsură agricolă, jefuita intern de clasa războinicilor samurai și extern de tratate impuse de Marea Britanie și SUA, a început o creștere rapidă a dezvoltării, simbolizată prin interzicerea sabiei samuraiului și a coafurii specifice samurailor. Până la moartea împăratului în 1912, Japonia avea o Constituție care instituia democrația parlamentară.

Militarizarea Japoniei a dus in cele din urmă distrugerea ei. În lipsa resurselor naturale, Japonia a urmat marile puteri europene în efortul imperialist. Comportamentul său în China a fost condamnat de comunitatea internațională și a permis puterilor acelor vremuri să se opună noului venit care avea tendinte imperialiste.  

Cu toate acestea, Japonia, spre deosebire de majoritatea țărilor dezvoltate, rămâne o societate în mare măsură omogenă,fragilă din punct de vedere al mediului si care se află în urma Chinei și a SUA în ceea ce privește puterea economică. Este greu de crezut că drumul său de la feudalism către modernitate a început cu doar 150 de ani în urmă.

( Paul Lay –  History Today )


Distribuie articolul


Spune-ne părerea ta