Atat conspirationistii, cat si rationalistii ne spun povesti care explica „ de ce” se intampla ceva inainte ca noi sa procesam „ce” se intampla.

Atat conspirationistii, cat si rationalistii ne spun povesti care explica „ de ce” se intampla ceva inainte ca noi sa procesam „ce” se intampla.
Crazy Bearded Man in Foil Hat Plays with Smartphone in Red Blue Neon Light.
  • Acasă
  • /
  • Social
  • /
  • Atat conspirationistii, cat si rationalistii ne spun povesti care explica „ de ce” se intampla ceva inainte ca noi sa procesam „ce” se intampla.

Din cand in cand se intampla cate ceva ingrozitor si fara sens incat ne este greu sa-l descifram pe deplin si de aceea inclinam sa aplecam urechea la tot felul de teorii conspirationiste. Dupa fiecare asemenea eveniment apare o intrebare : „Care este adevarul ?” Pe fondul unui flux de fapte si zvonuri prin alerte […]

Din cand in cand se intampla cate ceva ingrozitor si fara sens incat ne este greu sa-l descifram pe deplin si de aceea inclinam sa aplecam urechea la tot felul de teorii conspirationiste. Dupa fiecare asemenea eveniment apare o intrebare : „Care este adevarul ?” Pe fondul unui flux de fapte si zvonuri prin alerte si breking-news-uri, cele mai puternice voci vin din tabara conspirationistilor.

Incep sa se dezvaluie scheme, figuri nefaste, maini nevazute si conspiratii globale de catre conspirationisti. Pe cealalta parte intalnim oamenii care predica rationalitatea, incercand sa explice, chiar daca totul nu este inca demonstrat, are sa se afle in curand adevarul si daca sunt respectate regulile de bun simt, haosul si dezordinea pot fi prevenite. Habitatele naturale ale conspirationistilor sunt retelele Tik-Tok, Facebook si YouTube, terenuri fertile pentru plantarea semintelor de paranoia si frica prin clipuri de cateva secunde si fotografii manipulatoare.

Sa luam de exemplu mult mediatizatul caz Colectiv in care au murit oameni si unii au ramas cu sechele pe viata. Conspirationistii sustin ca totul a fost regizat de catre cineva pentru a se reusi inlaturarea premierului Ponta. Acum este randul omului rational sa intre in scena, pentru acesta catastrofa se rezuma la o eroare umana previzibila. Potrivit rationamentului, in timpul concertului de la Colectiv au fost comise o serie de greseli flagrante, pornind de la o planificare inadecvata, un set de masuri de siguranta prost puse in aplicare, etc.

Oamenii, au nevoie de naratiuni pentru a procesa ceea ce intampla in jur sau in lume. Trasatura cu adevarat unica a noastra este capacitatea de a crea si de a crede fictiuni. Spre deosebire de noi celelalte animale isi folosesc sistemul de comunicare pentru a descrie realitatea, pe cand noi ne folosim de comunicare pentru a crea realitati. In viata reala atat conspirationistii cat si realistii sunt angajati in acest proces cu totul uman, fiecare dintre ei dezvoltand o teza despre ceea ce s-a intamplat. Omul realist traieste intr-o lume in care expertiza si rezolvarea problemelor au un impact linistitor pentru comunitate, in timp ce conspirationistul traieste intr-o lume in care spiritualitatea si credinta in puteri divine ii pot raspunde la intrebari neelucidate.

Care este raul, ne putem intreba, la naratiunile care dau un sens la lipsa de sens  unui eveniment? Poate nici unul. Dar aceste naratiuni ne pot rapi posibilitatea de a avea sentimente si gandiri proprii, de a ne intrista, de a nu inlegete prin gandirea proprie haosul Universului, de a nu intelege nedreptatea intamplatoare a vietii.


Distribuie articolul


Spune-ne părerea ta