Bârlad: încep lucrările la rețelele de apă potabilă și de canalizare!

Bârlad: încep lucrările la rețelele de apă potabilă și de canalizare!
  • Acasă
  • /
  • Social
  • /
  • Bârlad: încep lucrările la rețelele de apă potabilă și de canalizare!

( Adriana Susnea – Monitorul de Vaslui ) În sfârșit, după mai bine de zece ani de așteptare, începe execuția lucrărilor la cel mai amplu obiectiv de investiție derulat vreodată în Bârlad! Este vorba despre proiectul ce presupune conectarea la rețeaua de apă potabilă a orașului a încă 148 de străzi, alei și fundături din […]

( Adriana Susnea – Monitorul de Vaslui )

În sfârșit, după mai bine de zece ani de așteptare, începe execuția lucrărilor la cel mai amplu obiectiv de investiție derulat vreodată în Bârlad! Este vorba despre proiectul ce presupune conectarea la rețeaua de apă potabilă a orașului a încă 148 de străzi, alei și fundături din nouă cartiere, reabilitarea rețelei de apă pe alte 10 străzi din oraș și amenajarea a 11 stații de pompare a apei potabile. Investiția, în valoare totală de peste 66 milioane de lei fără TVA, trebuie să fie realizată în termen de 20 de luni. Prima vizată este strada Constantin Brâncoveanu, unde sunt prevăzute lucrări de extindere a rețelei de apă potabilă și de extindere a rețelei de canalizare.

Luna iunie vine cu o veste extrem de bună pentru bârlădeni! Peste doar câteva zile, SC Motris Company SRL Bacău, firma care a câștigat licitația privind execuția investiției „Fazarea Proiectului Reabilitarea sistemului de alimentare cu apă, a sistemului de canalizare și a stațiilor de epurare în aglomerările Vaslui, Bârlad, Huși și Negrești – județul Vaslui”, va trece efectiv la treabă. Astfel, la două luni de la semnarea contractului, timp în care a fost eliberată autorizația de construire, s-a făcut organizarea de șantier și s-a emis ordinului de începere a lucrărilor, constructorul băcăuan va începe lucrările incluse în contract.

Anunțul a fost făcut de primarul Dumitru Boroș în cadrul celei mai recente ședințe a Consiliului Local Bârlad, de pe 27 mai. Acesta a precizat că, în 3-4 zile, se va da startul execuției lucrărilor prevăzute în proiectul menționat mai sus, evident, doar partea ce se referă la Bârlad. Edilul a mai subliniat că, odată implementat acest proiect, se va putea vorbi de reducerea pierderilor enorme de apă din oraș, cu atât mai mult cu cât rețeaua de apă și canal a Bârladului e veche de 50-60 de ani și conductele cedează mereu sub impactul traficului rutier. Cele spuse de primar au fost întărite de faptul că, exact în timpul ședinței, echipele de muncitori ale Aquavas SA Bârlad lucrau la o avarie serioasă de pe Bulevardul Republicii, la câțiva pași de Primăria Bârlad. Potrivit reprezentanților primăriei, prima vizată este strada Constantin Brâncoveanu, unde sunt prevăzute lucrări de extindere a rețelei de apă potabilă și de extindere a rețelei de canalizare.

Trebuie spus că contractul de finanțare a fost semnat pe 5 decembrie 2016, la Ministerul Fondurilor Europene – Autoritatea de Management Programul Operațional Infrastructura Mare (AM POIM), și că a fost nevoie de cinci licitații publice pentru a fi demarate lucrările și la Bârlad. Contractul de execuție (semnat pe 24 martie 2021) are o valoare totală de 66.044.850,20 lei fără TVA (adică 78.593.371,74 lei cu TVA) și este finanțat cu fonduri europene prin Programul Operațional Infrastructura Mare (POIM) 2014-2020.

Ce lucrări sunt incluse în proiect

Investiția presupune extinderea rețelei de apă potabilă a orașului pe încă 148 de străzi din nouă cartiere (Centru, Țuguiata, Bariera Puiești, Deal, Crâng, Complex Școlar, Munteni, Podeni și Gară, precum și reabilitarea rețelei pe alte 10 străzi din oraș și amenajarea a 11 stații de pompare a apei potabile. Cele 10 străzi prevăzute pentru reabilitarea rețelei de apă sunt: Dragoș Vodă, Republicii, Stroe Belloescu, Vasile Lupu, Siret, General Naumescu, Nicolae Iorga, Transilvaniei, Victor Ion Popa și Decebal, însumând o lungime de 12.869 metri. De asemenea, rețeaua va fi extinsă pe 148 de străzi, fundături și alei din cele nouă cartiere enumerate mai sus, adică pe o lungime de 35.450 metri. Nu în ultimul rând, vor fi amenajate 11 stații de pompare a apei potabile pe străzile Veronica Micle, Prodana, Trestiana, Metalurgiei și Aurel Vlaicu. Panourile informative cu lista străzilor pe care se vor face lucrări au fost deja montate în toate cele nouă cartiere.

În ceea ce privește partea ce ține de sistemul de canalizare din proiect, lucrările propuse a se realiza constau în: reabilitarea rețelei pe o lungime de 10.900 metri, inclusiv a racordurilor de pe această lungime; extinderea rețelei pe o lungime de 24.640 metri, pentru a se asigura o acoperire a serviciilor de colectare și epurare a apei uzate de 100%; montarea a cinci stații de pompare a apei uzate prevăzute cu conducte de refulare cu o lungime totală de 819 metri, pentru a se asigura transferul apei uzate către stația de epurare; reabilitarea a trei stații de pompare a apei uzate. Obiectivul proiectului este creșterea nivelului de colectare și epurare a apelor uzate urbane, precum și a gradului de asigurare a alimentării cu apă a populației, rezultatul final așteptat fiind conectarea la sistemele de alimentare cu apă și canalizare a tuturor cetățenilor din Bârlad.


Distribuie articolul