Biserica, după ce preotul a înecat un bebeluș la botez: AȘA A VRUT DUMNEZEU! „Nu înțelegem de ce a îngăduit această încercare. Nepătrunse căile Lui!”

Biserica, după ce preotul a înecat un bebeluș la botez: AȘA A VRUT DUMNEZEU! „Nu înțelegem de ce a îngăduit această încercare. Nepătrunse căile Lui!”
  • Acasă
  • /
  • Social
  • /
  • Biserica, după ce preotul a înecat un bebeluș la botez: AȘA A VRUT DUMNEZEU! „Nu înțelegem de ce a îngăduit această încercare. Nepătrunse căile Lui!”

( Redacţia – Ziaristii.ro ) Tragedia de necrezut petrecută la Suceava, unde un bebeluș de 6 săptămâni a fost înecat în critelniță de preot la botez, a generat nu doar un dosar penal pentru ucidere din culpă, ci și o reacție cel puțin bizară a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. Într-un comunicat de presă publicat luni […]

( Redacţia – Ziaristii.ro )

Tragedia de necrezut petrecută la Suceava, unde un bebeluș de 6 săptămâni a fost înecat în critelniță de preot la botez, a generat nu doar un dosar penal pentru ucidere din culpă, ci și o reacție cel puțin bizară a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

Într-un comunicat de presă publicat luni pe site-ul Arhiepiscopiei, înțesat de citate și pilde, se lasă de înțeles că n-a fost vina nimănui, pentru că aceasta a fost vrerea lui Dumnezeu. Sunt aduse ca argumente din Biblie, precum și un tratat scris acum 1.700 de ani de Sfântul Grigorie de Nyssa.

Reacția vine după ce, duminică, un copil de o lună și jumătate a fost înecat în cristelniță de preot în Biserica “Sfinții Constantin și Elena” din Suceava. Preotul l-a scufundat pe bebeluș complet în apă de 3 ori, conform canoanelor, după cum a declarat chiar protopopul,.

Afirmația protopopului e contrazisă de protocoalele aflate în vigoare în bisericile legale din România. Conform acestora, nou-născuții trebuie doar udați pe cap, nu scufundați în cristelniță.

Înecat, copilul a început să se sufoce. Părinții au sunat la 112, iar echipajul SMURD l-a găsit pe bebeluș în stop cardio-respirator. Medicul și asistenta au reușit să-l resusciteze și l-au dus la Spitalul Județean, unde doctorii l-au băgat la Terapie Intensivă, intubat și conectat la oxigen. Dar micuțul n-a rezistat și a decedat în noaptea de duminică spre luni.

Poliția a deschis dosar penal pentru omor din culpă.

Comunicatul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților

Am primit cu multă durere şi tristeţe în suflet vestea despre pruncul Iustin, de doar şase săptămâni, care a plecat mult prea devreme la Cer, să se alăture îngerilor, în dimineața zilei de 1 februarie 2021.

Ziua care ar fi trebuit să fie una a bucuriei, a îmbrăcării pruncului Iustin în „haină luminoasă”, s-a preschimbat într-o zi a suferinței pentru părinții, nașii, familia şi comunitatea sa, care i-au așteptat cu nerăbdare venirea în lume. În acest moment de tulburare pentru toţi cei ce în loc de haine de sărbătoare vor îmbrăca haine cernite, inclusiv pentru preotul slujitor, ne este greu să înţelegem de ce Dumnezeu a îngăduit această încercare grea.

În tratatul său „Despre copiii care mor timpuriu”, Sfântul Grigorie de Nyssa oferă mai multe răspunsuri, subliniind că orice făptură creată vine de la Dumnezeu, Care se îngrijeşte de existenţa acesteia, fie ea mai lungă sau mai scurtă. Iar dacă îngăduie curmarea unei vieţi înainte de vreme, după mintea omenească, este pentru că, în preştiinţa Sa, Dumnezeu nu vrea să îl priveze pe prunc de vreuna din binecuvântările Sale, ştiut fiind faptul că omul este înzestrat cu multe daruri, pe care are însă libertatea să le folosească precum consideră.

Nu există cuvânt şi nici faptă care să şteargă lacrimile şi să aline acum inimile frânte ale părinţilor şi rudelor, însă le suntem alături în acest moment deosebit de greu şi ne rugăm cu stăruinţă Mult Milostivului Dumnezeu să îi întărească, să îi mângâie şi să tămăduiască această rană, împreună cu pruncul Iustin, care de acum îi va veghea din preajma tronului Părintelui ceresc.

Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor a luat deja legătura cu preotul slujitor și cu cei prezenți, pentru a stabili circumstanțele în care s-a petrecut această tragedie și a decide măsurile necesare.

Dincolo de acestea, înălţăm rugăciune smerită către Dumnezeu, Care ne-a certat prin această întâmplare, pentru a ne lumina mintea şi a îndrepta viața noastră, rostind împreună cu Apostolul: „O, adâncul bogăţiei şi al înţelepciunii şi al ştiinţei lui Dumnezeu! Cât sunt de necercetate judecăţile Lui şi cât sunt de nepătrunse căile Lui! Căci cine a cunoscut gândul Domnului sau cine a fost sfetnicul Lui?” (Romani 11, 33-34).


Distribuie articolul