Bogdan Olteanu – 5 ani de închisoare pentru șpaga de la Vîntu, împărțită cu Tăriceanu! E încarcerat chiar de ziua lui

Bogdan Olteanu – 5 ani de închisoare pentru șpaga de la Vîntu, împărțită cu Tăriceanu! E încarcerat chiar de ziua lui
  • Acasă
  • /
  • Social
  • /
  • Bogdan Olteanu – 5 ani de închisoare pentru șpaga de la Vîntu, împărțită cu Tăriceanu! E încarcerat chiar de ziua lui

(Robert Mateescu-Ziaristii.ro) joi, 29 octombrie 2020 Bogdan Olteanu, fostul viceguvernator al BNR, a fost condamnat definitiv, joi, la 5 ani de închisoare cu executare, potrivit portalului Curții de Apel București. În primă instanță, Tribunalul București îl condamnase la 7 ani de închisoare, astfel că sentința definitivă îi aduce o scădere de pedepasă. Condamnarea lui Bogdan […]

(Robert Mateescu-Ziaristii.ro)

joi, 29 octombrie 2020

Bogdan Olteanu, fostul viceguvernator al BNR, a fost condamnat definitiv, joi, la 5 ani de închisoare cu executare, potrivit portalului Curții de Apel București. În primă instanță, Tribunalul București îl condamnase la 7 ani de închisoare, astfel că sentința definitivă îi aduce o scădere de pedepasă.

Condamnarea lui Bogdan Olteanu a fost pronunțată chiar în ziua în care acesta împlinește 49 de ani. Nepot al fruntașei bolșevice Ghizela Vass, el s-a născut pe 29 octombrie 1971.

La sfârșitul anului 2019, Tribunalul București l-a condamnat pe Olteanu, în primă instanță, la 7 ani de închisoare.

Fostul președinte al Camerei Deputaților a fost găsit vinovat pentru trafic de influență, infracțiune pentru care DNA a cerut o pedeapsă de 10 ani de închisoare. Olteanu a primit un milion de euro și consultanță electorală gratis de la Sorin Ovidiu Vîntu pentru a interveni la șeful său de partid de la acea vreme, C. A. C. P. Tăriceanu, pentru ca Liviu Mihaiu (ziarist și activist de mediu), protejatul afaceristului, să fie numit guvernator al Deltei Dunării.

Vîntu a declarat, în instanță, că Olteanu i-a cerut două milioane de dolari: unul pentru sine și altul pentru Tăriceanu. Bogdan Olteanu a fost lider PNL în anii 2000. Apropiat Tăriceanu, el a ajuns președinte al Camerei Deputaților (2006-2008). Ulterior a devenit viceguvernator Băncii Naționale.

Vîntu: un milion pentru Olteanu și unul pentru Tăriceanu!

Audiat prin videoconferință din Penitenciarul Rahova, în noiembrie 2018, Sorin Ovidiu Vîntu a declarat că în anul 2008 i-a dat 2 milioane de dolari, prin intermediar, lui Bogdan Olteanu, pentru campania electorală a PNL în București și la nivelul întregii țări.

În 2017, cu ocazia unei confruntări la DNA cu Bogdan Olteanu, Vîntu spunea că acesta i-ar fi cerut „un milion de euro pentru sine și un alt milion pentru domnul Tăriceanu”. „Eu am prezumat că milionul pentru Bogdan Olteanu se referă la campania electorală a sa şi a filialei Bucureşti, iar milionul pentru domnul Tăriceanu se referă la campania PNL la nivel central”, declara Vîntu.

Traseul banilor de la Vîntu la Olteanu: Cipru – Bulgaria – România 

Ca urmare a diligenţelor depuse de Olteanu, Mihaiu a fost numit, la data de 18 septembrie 2008, în funcţia de guvernator al Deltei Dunării, au arătat procurorii.

Potrivit acestora, suma de un milion de euro a fost transferată dintr-un cont din Cipru în contul din Bulgaria al unei societăţi înregistrate în SUA, apoi retrasă în numerar în trei zile consecutive. Ulterior, la solicitarea lui Vîntu, banii i-au fost remişi lui Olteanu la biroul unde acesta îşi desfăşura activitatea, în sediul PNL.

În toamna anului 2008, Bogdan Olteanu a participat la alegerile parlamentare, urmărind obţinerea unui mandat de deputat. În acest context, din dispoziţia lui Vîntu, Olteanu a beneficiat de consultanţă politică pentru campania electorală fără să achite contravaloarea serviciilor de zeci de mii de euro.


Distribuie articolul