Cancelarul german Angela Merkel, pregătită să comande vaccinul Sputnik V, dacă acesta este autorizat în UE: Orice vaccin autorizat de EMA ar trebui utilizat

Cancelarul german Angela Merkel, pregătită să comande vaccinul Sputnik V, dacă acesta este autorizat în UE: Orice vaccin autorizat de EMA ar trebui utilizat
  • Acasă
  • /
  • Social
  • /
  • Cancelarul german Angela Merkel, pregătită să comande vaccinul Sputnik V, dacă acesta este autorizat în UE: Orice vaccin autorizat de EMA ar trebui utilizat

( Teodora Ion – Caleaeuropeana.ro ) Cancelarul german Angela Merkel a precizat vineri că este pregătită să comande vaccinul rusesc anti-COVID-19 Sputnik pentru țara sa, dacă acesta este autorizat în UE, anunț care vine pe fondul întețirii criticilor la adresa sa ca urmare a încetinirii campaniei de vaccinare în Germania, potrivit AFP, citat de Agerpres. […]

( Teodora Ion – Caleaeuropeana.ro )

Cancelarul german Angela Merkel a precizat vineri că este pregătită să comande vaccinul rusesc anti-COVID-19 Sputnik pentru țara sa, dacă acesta este autorizat în UE, anunț care vine pe fondul întețirii criticilor la adresa sa ca urmare a încetinirii campaniei de vaccinare în Germania, potrivit AFP, citat de Agerpres.

”În ceea ce priveşte vaccinul rusesc, consider că orice vaccin autorizat de Agenţia Europeană pentru Medicamente ar trebui utilizat în UE”, a declarat Angela Merkel, în cadrul unei conferinţe de presă la Berlin. În acest caz, ”aş prefera o comandă din partea UE”, dar ”dacă acest lucru nu intervine (…) atunci Germania ar trebui să acţioneze pentru ea însăşi şi asta vom face”, a adăugat cancelarul german.

Aceasta a declarat că este pregătită să se vaccineze cu AstraZeneca, în pofida faptului că vaccinarea a fost suspendată pentru câteva zile din cauza tulburărilor rare şi grave de coagulare la unele persoane vaccinate, fără o legătură dovedită cu serul administrat.

Mai mulţi responsabili regionali germani, între care și premierul bavarez Markus Soeder, liderul CSU, partener de coaliție al partidului Angelei Merkel, au solicitat joi autorităților europene să accelereze examinarea vaccinului rusesc Sputnik V şi pregătirea procesului de distribuţie a acestuia pe ansamblul Uniunii Europene odată ce serul va fi aprobat.

”Este important să accelerăm procedurile de aprobare, mai ales în cazul Sputnik”, a declarat Soeder, după o întâlnire a celor 16 premieri ai landurilor germane cu preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

La începutul lunii martie, președinta consiliului de adminsitrație al Agenției Europene pentru Medicamente (EMA), Christa Virtumer-Hoche, a sfătuit țările membre ale Uniunii Europene să nu autorizeze în regim de urgență vaccinul rusesc Sputnik V anti-COVID-19, aducând drept argumente datele insuficiente despre persoanele vaccinate.

Aceasta a completat că EMA are nevoie de documente ”pentru a le putea examina. În prezent, nu avem date despre efectele secundare la persoanele care au fost vaccinate. Suntem în necunoscut și de aceea recomand cu tărie să nu eliberăm o autorizație națională de urgență”, a punctat Virtumer-Hoche într-un mesaj îndreptat spre țările UE, cărora le-a recoamandat să aștepte ca EMA să ofere în prealabil recomandarea de folosire a vaccinului.

Un avertisment în acest sens a venit și din partea Franței.

Ministrul francez pentru afaceri europene, Clement Beaune a atras atenția că solidaritatea Uniunii Europene va avea de suferit dacă țări din UE vor opta pentru vaccinuri anti-COVID-19 produse de Rusia sau China care nu au fost încă aprobate pe teritorul Uniunii.

Comisia Europeană a negociat intens pentru a le asigura cetățenilor UE un portofoliu diversificat de vaccinuri, la prețuri decente. A încheiat contracte cu 6 dezvoltatori de vaccinuri promițătoare, acoperind un portofoliu de peste 2,6 miliarde de doze. Livrările de vaccinuri către țările din UE au crescut constant, iar vaccinarea se accelerează.

Până în prezent, Comisia a acordat autorizații de introducere condiționată pe piață pentru 4 vaccinuri (cele dezvoltate de BioNTech și Pfizer, Moderna, AstraZeneca și Johnson & Johnson), după ce siguranța și eficacitatea lor au fost evaluate pozitiv de către EMA. Alte câteva vaccinuri se află în stadii diferite de evaluare de către Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA).


Distribuie articolul