Când tinerii și adolescenții au condus Pământul

Când tinerii și adolescenții au condus Pământul
Statue of Alexander the Great in Athens, Greece, May 3 2019.
  • Acasă
  • /
  • Social
  • /
  • Când tinerii și adolescenții au condus Pământul

Peste câteva zile este 1 iunie, Ziua Internațională a copiilor și adolescenților din întreaga lume, daca nu știați milioane de ani civilizația umana a fost condusa de tineri și adolescenți. Daca suntem astăzi acolo unde suntem și speranța noastră de viata a crescut cu mult fata de perioada preistorica, antica sau chiar medievala, tinerilor și […]

Peste câteva zile este 1 iunie, Ziua Internațională a copiilor și adolescenților din întreaga lume, daca nu știați milioane de ani civilizația umana a fost condusa de tineri și adolescenți. Daca suntem astăzi acolo unde suntem și speranța noastră de viata a crescut cu mult fata de perioada preistorica, antica sau chiar medievala, tinerilor și adolescenților care ne-au condus trebuie sa le mulțumim.

Când un adolescent pe nume Alexandru și-a propus să cucerească lumea cunoscută de greci, contemporanii sai in marea lor majoritate traiau până la 40 de ani. Milioanele de ani dinaintea lui Alexandru cel Mare, este posibil ca majoritatea oamenilor să nu fi trăit dincolo de granita adolescenței.

La fel ca Alexandru cel Mare, strămoșii noștri tineri au condus Pământul, asigurând și împărțind resursele, protejându-și familiile si grupurile, luptand pentru putere, distrandu-se. Cu aproximativ 2,6 milioane de ani în urmă, au dezvoltat tehnologii, organizații sociale și culturi. S-au închinat și au luptat cu natura, supraviețuind uneori pana la disparitie totala. Pe măsură ce și-au dezvoltat abilitățile pentru a construi civilizația, tinerii noștri strămoși, la vârsta adolescenței, au reușit, de asemenea, să prelungească durata medie de viață.

In timp adulții au preluat treptat controlul societatii. Majoritatea culturilor au uitat contribuțiile strămoșilor nostri tineri și predispoziția lor genetică de a conduce. Negarea de astăzi a participării tinerilor la luarea deciziilor contrazice istoricul uman general, care cuprinde în mare măsură experiențele de milioane de ani ale tinerilor de a conduce lumea si nu ale maturilor si bătrânilor. Lupta Occidentului pentru a proteja copiii de munca, negarea drepturilor și oportunităților politice ale tinerilor neaga nu numai  democraţia, dar şi evoluţia omenirii.

Influențele parentale pot fi fie bune, fie rele, dar în ambele cazuri persistă până la vârsta adultă. Cu toate acestea, potențialul adulților de a exploata drepturile politice ale copiilor nu justifică dreptul de a refuza copiilor si adolescentilor oportunitățile pentru o participare și chiar conducere a societatii pe care acestia  au practicat-o în mod implicit timp de milioane de ani. Având în vedere că majoritatea cetățenilor nu participă niciodată la procesul politic, deschiderea ușilor politice pentru tineri va oferi omenirii oportunități tinerilor de a avea un cuvânt de spus în viitorul civilizației, așa cum au făcut strămoșii nostri tineri timp de milioane de ani.


Distribuie articolul