Care este importanta Codului Administrativ?

Care este importanta Codului Administrativ?
  • Acasă
  • /
  • Social
  • /
  • Care este importanta Codului Administrativ?

Datorita impactului urbanizarii rapide si a dezvotarii industriei, filozofia individualismului care a predominat in secolele al XVIII-lea si al XIX-lea a suferit o schimbare, vechea doctrina a functionarii statului putea fi tolerata atat timp cat a existat o distributie uniforma a mijloacelor de productie  si a puterii economice. In decursul timpului, revolutia industriala a dus […]

Datorita impactului urbanizarii rapide si a dezvotarii industriei, filozofia individualismului care a predominat in secolele al XVIII-lea si al XIX-lea a suferit o schimbare, vechea doctrina a functionarii statului putea fi tolerata atat timp cat a existat o distributie uniforma a mijloacelor de productie  si a puterii economice. In decursul timpului, revolutia industriala a dus la concentrarea afacerilor in mainile unui numar relativ mic de persoane. Urbanizarea care a aparut in urma acestui fenomen social a inceput sa puna o alta problema.

In orase locuintele au devenit mai putine datorita cresterii populatiei in urma dezvoltarii industriilor, alimentarea cu apa potabila a inceput sa fie o alta problema, aerul curat a devenit privilegul celor putini si bogati care beneficiau de oaze de verdeata si canalizare. In astfel de circumstante, individul si-a pierdut capacitatea de a ajuta pe altii, initiativa libera parea a fi devenit ostila binelui comun. In aceste situatii un patron rau intentionat si-ar fi putut forta angajatii sa munceasca intr-un mediu de subzistenta, iar un proprietar de locuinte pentru inchiriat si-ar fi putut obliga chiriasii sa locuiasca in case darapanate, fara canalizare sau apa potabila.

Astfel statul pentru a preintampina revoltele a trebuit sa apara drept aparator al bunastarii celor multi si saraci. Acest lucru a putut fi posibil doar prin reglementarea adecvata a libertatilor si drepturilor. Aceasta a dus la aparitia unor tipuri de legi speciale cunoscute sub numele de Coduri Administrative care au subordonat drepturile de proprietate privata conceptiei dreptului comun. Pentru a putea sa ajunga aici aceste coduri administrative au subliniat interesul social fata de libertatea individului.

Codul administrativ reprezinta promovarea politicilor de imbunatatire sociala, stabilind anumite standarde flexibile care trebuie aplicate. De exemplu, codul administrativ poate cere ca tarifele pentru transportul in comun sa fie rezonabile.

In continuare voi cauta, pe masura cunostiintelor limitate nefiind jurist de meserie, sa explic mai pe intelesul tuturor ce este cu acest cod administrativ.

Constitutia este legea fundamentala a tarii. Nicio lege nu este mai presus de Constitutie si prin urmare trebuie sa indeplineasca prevederile acesteia. Codul administrativ este deci subordonat dreptului constitutional. Folosind un termen din biologie, putem compara Constitutia cu genul si Codul administrativ cu specia. Constitutia tarii se ocupa de structura statului si de diferitele organe statale, codul administrativ, in schimb, se ocupa numai de administratie. In concluzie, autoritatile administrative trebuie sa respecte mai intai Constitutia si apoi sa functioneze conform legii administrative.

Codul administrativ reprezinta legea referitoare la administratie, el stabileste organizarea, atributiile autoritatilor administrativ teritoriale si indica individului caile de atac daca ii sunt incalcate drepturile. Codul administrativ cuprinde reguli, reglementari, proceduri, hotarari, ordine, etc. care sunt menite pentru buna desfasurare a administrarii locale.

Codul administrativ descrie modul in care agentiile administrative locale pot dezvolta reguli, felul cum trebuie sa arate acele reguli, forma pe care trebuie sa o aiba regulile, cum pot fi aplicate acele reguli si cum pot fi contestate regulile adoptate. Codul administrativ este important deoarece multe dintre regulile adoptate dupa care convietuim in comunitate sunt adoptate si impuse de catre primarii, consilii locale, consilii judetene, mai degraba decat de legile adoptate de Parlament.

Legislativul nu are timp sa legifereze cu privire la nevoile cotidiene ale fiecarei comunitati, care se afla intr-o permanenta schimbare, de aici deducem ca un Cod administrativ trebuie sa fie flexibil, adaptabil si specific fiecarei comunitati locale, iar alesii si reprezentantii locali sunt cei mai in masura sa elaboreze hotarari imediate si specifice pentru populatie. Parlamentul chiar daca ar dori sa faca acest lucru, procedura de legiferare greoaie si de durata ar face ca regula aprobata si votata sa fie inutila, deoarece nevoile comunitatii s-ar schimba pana in momentul implementarii regulei.

Daca am facut greseli, rog persoanele cu pregatire juridica sa ma scuze, dar neavand o astfel de pregatire am cautat sa explic ce am inteles personal din Codul administrativ. In viitor voi cauta sa explic intr-un limbaj la fel de nejuridic capitolele din Codul Administrativ din Romania.


Distribuie articolul


Spune-ne părerea ta