Cat de mioritici suntem ?

Cat de mioritici suntem ?

Deoarece una din cele mai repetate fraze autocritice face referire la faptul ca romanii sunt mioritici, o aluzie clara la balada Miorita in sensul ca noi romanii avem ca trasatura generala renuntarea in fata pericolului si a greutatilor, am sa incerc sa fac o altfel de  descriere, fata de cum am fost invatati la scoala, […]

Deoarece una din cele mai repetate fraze autocritice face referire la faptul ca romanii sunt mioritici, o aluzie clara la balada Miorita in sensul ca noi romanii avem ca trasatura generala renuntarea in fata pericolului si a greutatilor, am sa incerc sa fac o altfel de  descriere, fata de cum am fost invatati la scoala, a acestei capodopere a literaturii nationale. In primul rand aceasta balada nu are un final clar explicitat, nicaieri nu este mentionat faptul ca baciul moldovean a fost omorat. Ceea ce stim este ca baciul ungurean si cu cel vrancean vor sa-l omoare pentru ai lua oile, iar baciul moldovean este avertizat de “miorita laie-bucalaie”. Testamentul acestuia incepe cu modul conditional “de-ar fi sa mor”. Adica baciul moldovean pune o conditie, ca daca va muri, atunci sa fie inmormantat cu ”fluierase la cap”, iar mamei lui sa nu i se spuna nimic. Doar atat mai departe nu ni se spune ce a facut baciul moldovean. Putem de aici trage urmatoarele concluzii.

Este posibil ca acesta sa-si fi chemat cainele “cel mai barbatesc si cel mai fratesc”, poate a pus mana si pe o bata si i-a ciomagit pe cei doi talhari. Mai mult ca sigur cunoscand firea moldoveanului asa a procedat, nu cred ca a adunat cele mai multe oi “mandre si cornute” daca nu era hotarat sa la apere de hoti. Deasemenea sa nu uitam ca un caine ciobanesc mioritic nu este chiar un bichon, are o inaltime apreciabila de circa 70 centimetri si o greutate de aproximativ 50-60 kilograme, ne putem imagina ca celor doi talhari nu le-a fost usor sa-si duca la indeplinire planul.

Nicaieri in balada Miorita nu exista vreo descriere de cedare in fata destinului, exista doar un testament si ramane deschisa posibilitatea oricarui final, inclusiv acela in care baciul moldovean iese biruitor. In Descriptio Moldavie, autorul Dimitrie Cantemir mentioneaza ca moldovenilor le placea lupta corp la corp ; „Arcul îl întind foarte bine, asemenea se pricep să poarte suliţa; dar totdeauna au izbândit mai mult cu spada. Numai vânătorii poartă puşti şi moldovenii socotesc că e un lucru de ocară să folosească această unealtă împotriva duşmanului, la care nu ajungi nici prin meşteşugul războiului şi nici prin vitejie”.

 Teoria conform careia romanul mioritic este echivalenta cu faptul ca romanul cedeaza in fata destinului este o pura calomnie aruncata pe piata de catre rauvoitori care duc un razboi de imagine impotriva romanilor.


Distribuie articolul