Cazul Djokovic

Nu știu mai nimic despre Djokovic. Nu l-am văzut niciodată jucând – de fapt cred că ultimul meci de tenis pe care l-am urmărit a fost Năstase-Borg. Oricum, sportul nu mai este de multă vreme sport ci o ramură tip „reality” a show-businessului, cu mulți bani și puțin reality. Nu pot deci să înțeleg cum […]

Nu știu mai nimic despre Djokovic. Nu l-am văzut niciodată jucând – de fapt cred că ultimul meci de tenis pe care l-am urmărit a fost Năstase-Borg. Oricum, sportul nu mai este de multă vreme sport ci o ramură tip „reality” a show-businessului, cu mulți bani și puțin reality.

Nu pot deci să înțeleg cum acest neica nimeni, arogant și nepăsător față de dificultățile prin care trece lumea, poate să devină eroul poporului unei Romanii în care nimic nu merge.

Pădurile dispar, copiii dispar și ei, în schimb aerul otrăvit, apa poluată și plină de mizerie apare  peste tot, iar gunoiul importat al altora ne îngroapă. Prețurile explodează, încălzirea locuințelor devine un lux, sistemul medical e în cădere liberă, învățământul e o glumă. Iar românii, cu strigăte și înjurături, dezbat problema dictaturii australiene și a eroismului unui idol mincinos. E dincolo de puterea mea de înțelegere.

Australia – o „națiune sportivă” mândră unde luni începe primul Grand Slam de tenis al anului a vorbit despre domnul Djokovic de mai bine de o săptămână. Australienilor nu le-a plăcut foarte mult modul în care guvernul lor a anulat sumar viza domnului Djokovic la aeroport.

Dar, apoi a venit o serie de declarații și dovezi care au șters aproape orice ambivalență populară. Djokovic a recunoscut că nu s-a izolat luna trecută, în timp ce se pare că a suspectat, iar ulterior confirmat, cu Covid. Și a dat vina pe agentul său pentru o declarație falsă pe un document de imigrare care avertiza cu privire la sancțiuni aspre pentru orice erori. Djokovic a căutat să joace după propriile reguli. În primul rând, el a recunoscut că a depus un formular de intrare la aeroport care spunea în mod fals că nu a călătorit internațional în cele 14 zile înainte de sosirea lui la Melbourne. De fapt, zburase în acea perioadă între Serbia și Spania.

Povestea începe pe 14 decembrie, când, după cum atestă o fotografie, a mers la un meci de baschet la Belgrad, cu cineva care ulterior a fost testat pozitiv cu Covid. Pe 16 decembrie, conform unei declarații pe propria răspundere pe care avocații săi au depus-o la tribunalul federal australian după anularea primei sale vize, el a făcut un test PCR care a ieșit pozitiv.  Pe, 17 decembrie, Djokovic a spus că a aflat despre rezultatul său pozitiv al testului PCR. Dar nu a intrat apoi în 14 zile de izolare, așa cum cere guvernul sârb. A doua zi, 18 decembrie, a dat un interviu și a facut o ședință foto la centrul său de tenis din Belgrad. Mai târziu, el a spus că știe că este infectat cu Covid-pozitiv, dar spunând că s-a simțit „obligat” sa dea interviul. Jurnaliștii implicați au spus că nu li sa spus niciodată că domnul Djokovic este pozitiv.

Mulți australieni au văzut în acțiunile lui Djokovic desconsiderare față de ceilalți și au observat aroganță în comportamentul lui.


Distribuie articolul


Spune-ne părerea ta