Ce a mers gresit in ultimii 32 de ani in Romania ?

Ce a mers gresit in ultimii 32 de ani in Romania ?
A businessman stands on a stepladder and hides the word Impossible written on the wall using a red paint roller. Business and success. Goals and planning. Impossible made possible.
  • Acasă
  • /
  • Social
  • /
  • Ce a mers gresit in ultimii 32 de ani in Romania ?

Vorbim prea mult despre importanta incercarii de a comunica cu oamenii aflati in afara bulelor noastre. Totusi cea mai mare problema nu sunt oamenii care nu receptioneaza mesajele din alte bule, cea mai mare problema sunt oamenii care nu stiu ce fac. Iar daca nu stiu, nici nu fac nimic. Ce trebuie facut ?  Doar […]

Vorbim prea mult despre importanta incercarii de a comunica cu oamenii aflati in afara bulelor noastre. Totusi cea mai mare problema nu sunt oamenii care nu receptioneaza mesajele din alte bule, cea mai mare problema sunt oamenii care nu stiu ce fac. Iar daca nu stiu, nici nu fac nimic.

Ce trebuie facut ?

 Doar sa incepem prin a face ceva, orice si apoi sa vorbim despre asta. Sa incepem sa vorbim despre cat de important este acel ceva pentru familia ta, pentru casa ta, orasul in care traiesti, activitatea pe care o iubesti. Vorbeste despre cum arata actiunile pozitive, constructive, in care te poti angaja individual sau in echipa. Chiar daca traim intr-un balon progresiv, majoritatea oamenilor sunt inactivi. Oamenii folosesc informatiile pentru a se hotara ce sa faca, dar nu o fac. Oamenii folosesc ceea ce se numeste moralitate, pentru  a se decide si apoi folosesc creierul pentru a gasi motive care sa explice de ce avem dreptate. Nu exista nici o modalitate de a separa emotionalul de logica. Credem tot timpul ca este posibil sa convingem oamenii sa actioneze rational in interesul lor. Este o gandire gresita, priviti oamenii care se imbolnavesc de Covid si mor, multi dintre ei resping ideea ca au Covid, sau oamenii care resping ideea de a se vaccina sau de a se proteja purtand masca.

Pentru multi acum, speranta este un cuvant rau

Cea mai mare nedumerire pe care o am este ca in Biblie, Isus le spune discipolilor sai: „Ar trebui să fiți recunoscuți ca ucenici ai Mei prin dragostea voastră pentru ceilalți”, iar astazi, cand ne uitam la oamenii care se autoidentifica ca fiind crestini in Romania, dragostea si concilierea lor pentru altii nu este una dintre caracteristicile de top pe care le vedem.

In Romania, crestinismul a ajuns sa fie mai mult legat de ideologia si identitatea politica, de negarea stiintei, de respingerea responsabilitatii pentru cei saraci si vulnerabili de care politicienii crestini, trebuie sa aiba grija.

Intreband romanii, daca se considera credinciosi vei constata ca in proportie covarsitoare vor raspunde da: „Mergi la biserica, daca esti credincios?”, la aceasta intrebare probabil un sfert vor raspunde negativ. Multi romani credinciosi merg la „Biserica” Facebook sau Antena3 si RTV de unde obtin informatii, deci declaratia lor ca sunt credinciosi este scrisa in primul rand de ideologia politica si manipulatoare si mai putin de teologie.

In ultimii 32 de ani, evolutia politica a Romaniei s-a legat direct de modul in care romanii priveau religia dintr-o perspectiva din ce in ce mai nationalista si individualista, de asemenea o respingere tot mai mare a autoritatilor statului. Terenul politic a fost defrisat, cultivat si insamantat pana la alegerile din 2020. Extremistii au profitat de aceste campuri fertilizate pentru a politiza in mod deliberat religia in Romania. Acesti extremisti nu ar fi reusit daca nu ar fi fost aceasta tendinta din ultimele decenii de a combina individualismul si cultura romaneasca cu teologia.

Exista speranta

O parte din speranta este recunoasterea faptului ca exista oameni care sunt motivati din inima, care isi exprima dragostea pentru ceilalti. Unii dintre ei sunt crestini, altii nu, dar acele expresii iti redau credinta in bunatatea oamenilor, in frumusetea creatiei si  in cele din urma, in bunatatea lui Dumnezeu.


Distribuie articolul