Ce este anarhismul?

Ce este anarhismul?

Ori de cate ori protestele degenereaza in comportamente violente, se face imediat trimitere la anarhie si anarhisti. In baza acestui concept anarhistii sunt doar niste huligani care nu respecta legile in vigoare, iar anarhia este descrisa ca o actiune violenta fara rost. Anarhismul, este o filozofie politica radicala, este un nume dat unui principiu sau […]

Ori de cate ori protestele degenereaza in comportamente violente, se face imediat trimitere la anarhie si anarhisti. In baza acestui concept anarhistii sunt doar niste huligani care nu respecta legile in vigoare, iar anarhia este descrisa ca o actiune violenta fara rost.

Anarhismul, este o filozofie politica radicala, este un nume dat unui principiu sau teorii in care societatea este conceputa fara o forma de guvernare, iar armonia intr-o astfel de societate este obtinuta nu prin lege sau autoritati, ci prin acorduri incheiate intre diferite grupuri, constituite in mod liber.

Etimologia cuvantului vine din limba greaca si inseamna fara conducatori si fara autoritate. Anarhismul este un proces prin care autoritatea si legea sunt inlocuite cu asociatii voluntare intre oameni. Este o forma de organizare sociala avand la baza urmatoarele principii : auto-organizarea, asocierea voluntara, libertatea totala, democratia directa, egalitarismul si ajutorul reciproc.

Bazat pe aceste principii si valori, anarhismul respinge notiunea de stat national care este guvernat prin intermediul unei democratii reprezentative, Anarhismul este un proiect utopic care aspira sa combine capitalismul cu anumite parti din comunism, amestecand libertatea individuala cu notiune comunista de societate egala. Intr-un cuvant anarhismul poate fi definit ca o societate libera de oameni liberi.

Anarhismul ca filozofie politica a aparut la mijlocul secolului al XIX-lea ca parte a gandirii iluministe. Parintele acestui tip de filozofie este vazut ca fiind Pierre-Joseph Proudhon, el este creditat ca primul anarhist auto-proclamat si a inventat conceptul de ordine spontana in societate. Un alt anarhist pe nume Godwin a sustinut ca statul si guvernul sau au o influenta proasta asupra societatii, subliniind faptul ca legile si legislatia sunt create de cei bogati si puternici.

Ne indreptam oare catre o lume anarhista ?

La prim avedere, acest fapt pare putin probabil. Dar noile tehnologii de comunicare intre oameni cu ajutorul retelelor de socializare,  ar putea deschide noi posibilitati pentru organizatiile anarhiste. Cu siguranta si datorita restrictiilor impuse de pandemie, acest fapt ducand la limitarea socializarii directe, vor duce la cresterea anarhismului.


Distribuie articolul