Ce este Monkeysphere?

Ce este Monkeysphere?

Sa incepem cu un scurt motto: „O moarte este o tragedie. Un milion de morți este o statistică”.– Kevin Federline Iar acum sa continuam. Mai intai sa ne imaginam o maimutica simpatica pe care o vom numi Toto, sa zicem, sau puteti sa-i dati orice nume doriti. Imaginati-va ca Toto este animalul dvs. de companie […]

Sa incepem cu un scurt motto:

„O moarte este o tragedie. Un milion de morți este o statistică”.
Kevin Federline

Iar acum sa continuam.

Mai intai sa ne imaginam o maimutica simpatica pe care o vom numi Toto, sa zicem, sau puteti sa-i dati orice nume doriti. Imaginati-va ca Toto este animalul dvs. de companie preferat, puteti chiar sa-i atribuiti si o personalitate. Acum ganditi-va cat de trist ati fi daca Toto ar muri. Tragic si dureros, nu?

Pentru a va insenina putin dupa pierderea lui Toto, imaginati-va ca mai primiti patru maimutele in dar. Sa le numim de exemplu Tito, Cocofifi, Marcel si Zozo. Dupa ce le primiti le analizati si le atribuiti personalitati fiecareia. Unul poate fi agresiv,unul este afectuos, celalalt tacut si altul topaie incontinuu. Dar, nu conteaza toate maimuticile sunt prietenii tai cei mai buni.

Sa trecem la pasul urmator si sa ne imaginam ca primim 100 de maimute. Nu este chiar asa de usor, nu-i asa. Este destul de greu sa le numim pe fiecare si sa ne amintim numele lor. Acum urmeaza o intrebare : „Care este numarul de maimute, din mintea dvs., la care acestea devin doar o multime de maimute fara chip?” Chiar daca fiecare dintre maimute a fost cat de cat Toto, exista un punct anume in care fiecaruia dintre noi nu le pasa prea mult daca una dintre maimute moare.

Deci, de cate maimute ar fi nevoie inainte sa nu-ti mai pese daca una dintre ele moare ? Nu este o intrebare retorica, de fapt, stim fiecare numarul.

Sa incerc un alt exemplu, de aceasta data din viata reala. Citeam despre tatal actorului Russel Crowe ( cred ca multi dintre noi am auzit de el ), acesta obisnuia sa impacheteze cu grija orice sticla sparta inainte de a o duce la gunoi. De ce, a fost intrebat. Pentru ca : „ Acest tip de gunoi s-ar putea sa-i taie la maini pe tipii de la salubrizare.”

Acest lucru neobisnuit, excepteaza punctul de vedere legat de Monkeysphere, nu stiu cati dintre noi ne gandim la oamenii de la salubritate cand aruncam ceva taios sau toxic la gunoi. De obicei nu luam in calcul siguranta sau integritatea acestor oameni, nu la fel gandim cand vine vorba de animalul nostru preferat de companie. Oamenii arunca la tomberon solutii chimice periculoase, cioburi de sticla, fara sa se gandeasca ce se poate intampla daca solutia toxica ajunge in ochii celui care ne ridica gunoiul. De ce? Pentru ca, gunoiul exista in afara Monkeysphere.

„De ce sa ma gandesc la ei? Nici macar nu-i cunosc pe oamenii de la salubritate!”

Exact.  Acest  lucru este atat de inradacinat in mentalul nostru incat chiar si sa te gandesti ca ai simti ranirea lor si ai simti la fel de profund durerea ca in momentul in care animalul ta de companie se raneste, suna putin ridicol. Omul este construit in asa fel incat are de obicei un dublu standard pentru ce se afla in Monkeysphere si ce este in exteriorul acestei sfere.

Acest dublu standard este exact ca intr-o democratie reprezentativa, care permite unui grup restrans de oameni sa ia toate deciziile, in timp ce noi suntem lasati sa simtim ca facem ceva, mergand la vot din 4 in 4 ani. In acelasi timp, suntem lasati cu impresia ca suntem la conducere, dar suntem suficient de tinuti in frau, incat sa nu provocam haos.

Comunismul a facut pe oameni sa creada in mod naiv ca ar putea sa aseze milioanele de maimute si sa le spuna : „OK., acum mergeti toti si culegeti bananele, apoi le aduceti aici si le vom distribui fiecaruia dupa nevoi. Acum maimutelor incepeti sa adunati banane pentru binele societatii.” Binenteles ca pentru maimute aceasta teorie comunista este ceva confuz si comic.

Capitalismul este putin mai realist :” Vrei banane?” intreaba capitalistul. Ei bine, fiecare primeste propriile banane culese pe care le imparte numai cu cei din Monkeysphere. In acest fel sistemul va prospera, fara haos, chiar daca nici o maimuta nu incearca sa-l faca sa prospere.

Extremismul este o modalitate de a simplica putin lucrurile pentru maimute, acest sistem isi imagineaza toate maimutele ca sunt dintr-o anumita rasa, toti avand aceleasi aptitudini, maniere si gusturi. Functioneaza intr-un fel, atat timp cat ne gandim ca toate maimutele sunt bune, dar cand incepem sa vedem diferit, ca una este uriasa, alta nemernica, Monkeysphere se sparge din nou.


Distribuie articolul