Ce sunt depozitele întunecate (Dark Warehouses ) ?

Ce sunt depozitele întunecate (Dark Warehouses ) ?
  • Acasă
  • /
  • Social
  • /
  • Ce sunt depozitele întunecate (Dark Warehouses ) ?

( Hari Menon ) Acest lucru ar putea suna direct din science fiction, dar dark warehouses au fost în scena depozitării de mulți ani. Înseamnă un depozit care poate funcționa în întuneric fără aport uman. Acest lucru este posibil, deoarece mașinile și roboții nu au nevoie de lumină pentru a vedea. Totuși, acestea nu trebuie […]

( Hari Menon )

Acest lucru ar putea suna direct din science fiction, dar dark warehouses au fost în scena depozitării de mulți ani. Înseamnă un depozit care poate funcționa în întuneric fără aport uman. Acest lucru este posibil, deoarece mașinile și roboții nu au nevoie de lumină pentru a vedea.

Totuși, acestea nu trebuie confundate cu depozitele pick-by-light sau pick-to-light. În astfel de depozite, stivuitoarele sunt ghidate către locația corectă pentru stivuirea mărfurilor pe un raft sau pentru a ridica mărfuri din acesta, prin lumini. Aceste lumini se aprind de-a lungul culoarului direcționând cu precizie operatorul stivuitorului către locație. Odată ce sarcina este finalizată sau stivuitorul trece de o anumită secțiune, luminile se sting din nou. Acest lucru este denumit și depozitare ghidată de lumină.

Depozitele întunecate pot fi cu atât mai semnificative, mai ales în timpul pandemiei de Coronavirus, când oamenii sunt obligați să stea în casă, să mențină distanțarea socială etc. solutie completa. Automatizarea si digitalizarea pot, în mare măsură, ajuta la abordarea unor astfel de situații. Un depozit întunecat este un depozit complet automatizat care este echipat să gestioneze inventarul urmând comenzile sistemului. Mărfurile pot fi mutate, sortate sau chiar ambalate de roboți sau alte mașini automate, eliminând nevoia de muncă fizică intensivă. Mărfurile pot fi mutate în aproape orice locație din depozit folosind mașini automate și roboți. Deoarece nu ar fi o idee bună să lăsați întreaga operațiune pe seama mașinilor programate, ar fi necesari câțiva lucrători în aceste depozite pentru a gestiona roboții, software-ul și alte utilaje.

Să vedem ce se întâmplă în interiorul unui depozit întunecat tipic.

Recepția și depozitarea mărfurilor

Stocurile de marfa care sunt primite la depozit sunt descărcate cu benzi transportoare sau stivuitoare cu auto-ghidare și mutate în locația destinată sortării. Aceste mărfuri sunt apoi sortate de mașinile de triere automate și plasate pe cărucioare pentru a fi mutate în locațiile de depozitare respective. Brațele robotizate ajută la identificarea, alegerea și plasarea unităților individuale în pozițiile lor corecte.

Mărfurile pot fi stivuite folosind stivuitoare de paleți. Cele care trebuie mutate în locații superioare din cadrul depozitului sunt plasate pe lifturi care îi duc la nivelul corect al depozitului. De aici, acesta este gestionat de MHE automatizat și mutat în locațiile de depozitare alocate acestora. Echipamentele automate de manipulare a materialelor (MHE), cum ar fi stivuitoare și cărucioare cu auto-ghidare, brațe robotizate, sortare automate, benzi transportoare, ascensoare, stivuitoare automate de paleți, mașini de ambalare și etichetare etc. pot face parte dintr-un depozit întunecat.

Identificarea și preluarea marfurilor

Când o comandă este primită și este timpul să recuperați stocurile pentru expediere, procesul descris mai sus este inversat. Stocurile sunt identificate, sortate și mutate într-o locație pregătită pentru ambalare și etichetare sau doar ambalare.

Codurile de bare

Identificarea exactă a mărfurilor se face de obicei cu ajutorul codurilor de bare. Ce sunt codurile de bare? Codurile de bare sunt coduri unidimensionale sau bidimensionale care pot fi citite de scanere optice speciale sau în zilele noastre chiar de smartphone-uri cu software de citire a codurilor de bare instalat în ele. Aceste coduri conțin date referitoare la produsul specific.

Codurile de bare unidimensionale sau liniare apar ca un set de linii paralele sau bare de diferite lățimi și distanță între ele. Scanerele de coduri de bare convertesc aceste coduri într-un format de date care poate fi citit. Codurile de bare 2D, denumite și coduri matrice, sunt formate din puncte, dreptunghiuri și alte astfel de modele. Un avantaj al codurilor matrice este că pot fi citite de un cititor de coduri de bare 2D, o cameră digitală sau chiar un smartphone cu software-ul de citire a codurilor de bare.

Codurile de bare sunt atât concise, cât și estetice, pe lângă faptul că ocupă foarte puțin spațiu de imprimare pe un pachet.

Ambalare și etichetare

Ambalarea și etichetarea pot face parte din cerințele unei comenzi de catre client. În acest caz, sunt utilizate mașini speciale de ambalare și etichetare care sunt programate să împacheteze sau să ambaleze unitățile individuale de mărfuri și să lipească etichete tipărite pe acestea. Uneori se folosesc și mașini de imprimat speciale care imprimă direct pe ambalajul produsului. Astfel de mașini economisesc costul etichetelor. Odată ce acest proces este finalizat, mărfurile sunt gata pentru expediere.

Incarcarea marfurilor

Încărcarea presupune mutarea comenzii de la locația ei din interiorul depozitului la transportatorul respectiv pentru expediere. Acest lucru se realizează prin utilizarea benzilor transportoare sau a stivuitoarelor cu auto-ghidare care plasează aceste stocuri în interiorul camionului sau a unui container de transport. Odată ce încărcarea este completă, camioanele deschise sunt de obicei acoperite cu prelată.

Dark Warehouses – un rezumat

Deși robotica poate părea interesantă, trebuie implementată și utilizată cu prudență. Depozitarea este o industrie care, altfel, necesită forță de muncă. Eliminați forța de muncă și perspectiva șomajului se profilează. Mai mult decât atât, cheltuielile de capital implicate în amenajarea unui depozit întunecat pot fi foarte mari și, de obicei, astfel de cheltuieli trebuie plătite în avans.

Depozitele moderne care au deja sisteme automate de depozitare și recuperare și mașini de sortare pot fi transformate cu ușurință în depozite întunecate. Majoritatea depozitelor care merg pentru acest tip de conversie sunt depozite de distribuție care se ocupă de un volum foarte mare de mărfuri. Integrarea sistemelor unei organizații, cum ar fi un sistem de management al depozitelor (WMS) și sistemul său de management al lanțului de aprovizionare, ajută la implementarea unui depozit întunecat.

Cu tehnologia avansată, depozitele întunecate devin din ce în ce mai populare. Acestea pot crește drastic eficiența unui sistem de management al depozitului. Într-un scenariu în care forța de muncă este puțină sau trebuie redusă, aceasta ar putea fi soluția perfectă. Mașinile și roboții nu au nevoie de vacanță și nici nu se plâng! Ele pot lucra în temperaturi sau condiții intense, în câte schimburi sunt necesare.

Plata salariilor angajaților poate fi mult mai costisitoare pe termen lung, în comparație cu instalarea unui depozit întunecat și cu taxele asociate. Întrucât manipularea cu mașini este considerată mai igienica decât manipularea mărfurilor de către oameni, depozitele frigorifice, depozitele farmaceutice și industria alimentară optează din ce în ce mai mult pentru depozitele întunecate.


Distribuie articolul


Spune-ne părerea ta