Cel mai bogat om care a trait vreodata

Cel mai bogat om care a trait vreodata

Jacob Fugger of the Lily (1459-1525), un important comerciant german, antreprenor minier si bancher. Era un descendent al familiei de comercianti Fugger, situata in orasul imperial liber Augsburg, unde s-a nascut si mai tarziu a crescut. In cateva decenii, el a extins afacerea de familie la una care opereaza in toata Europa. Si-a început educația […]

Jacob Fugger of the Lily (1459-1525), un important comerciant german, antreprenor minier si bancher. Era un descendent al familiei de comercianti Fugger, situata in orasul imperial liber Augsburg, unde s-a nascut si mai tarziu a crescut. In cateva decenii, el a extins afacerea de familie la una care opereaza in toata Europa. Si-a început educația la varsta de 14 ani la Venetia, care a rămas si resedinta sa principala pana in 1487. In acelasi timp, a fost cleric si a detinut mai multe prebendari, desi nu a locuit niciodata intr-o manastire. Jakob Fugger este considerat unul dintre cei mai bogati indivizi din istoria moderna, alaturi de industriasii de la inceputul secolului al XX-lea John D. Rockefeller si Andrew Carnegie.

Desi mai putin cunoscut, impactul lui Jakob Fugger asupra politicii si practicilor de afaceri contemporane in timpul Renasterii a fost, fara indoiala, la fel de mare ca oricare dintre membrii familiilor Medici, Rothschild sau Rockefeller. Jakob Fugger a putut schimba istoria pentru ca a trait intr-o epoca in care, pentru prima data, banii au facut toata diferența in razboaie si  prin urmare, in politică. Prosperitatea bancara a lui Jakob Fugger, despre care Greg Steinmetz, un jurnalist,  a calcult-o la aproape 2% din producția economica europeana pana in anii 1520, a ridicat averea politica a primilor Habsburgi ridicand nivelul lor de influenta la cel al regalitatii franceze si engleze.

Jakob Fugger, fost cel mai mare comerciant, antreprenor minier si bancher al Europei la inceputul secolului al XVI-lea. Familia Fugger si-a inceput afacerea prin vanzarea de textile fabricate in Augsburg. Au importat bumbac, au exportat tesaturi si au facut comert. Jakob Fugger a urcat in breasla negustorilor, a obtinut inalte functii in oras, egaland nobilimea. In cateva decenii, Jakob  Fugger si-a extins afacerea in toată Europa. A devenit magnat ai mineritului, bancilor si principalul finantator ai casei regale de Habsburg, atat pe timp de razboi, cat si pe timp de pace. In schimb, el nu a dorit obtinerea pur si simplu a onoarei de a fi banca casei regale, ci s-a asigurat in schimb sa primeasca garantii solide: mine pentru explorare, privilegii in comerțul cu aur, argint, cupru, zinc și mercur. Firma sa extins an de an, in scurt timp avand monopolul asupra exploatarii si comercializarii cuprului in toată Europa.

Jakob Fugger, l-a ajutat pe imparatul Maximilian sa preia controlul asupra Tirolului. In schimb, Jakob Fugger a primit acces la mine, care pareau sa fie epuizate de resurse. Prin reorganizare si investitii majore in tehnologie, a făcut minele din nou profitabile si a crescut semnificativ productia.

Dupa descoperirea de catre Vasco da Gama a rutei maritime catre India si stabilirea monopolului portughez al mirodeniilor, Jakob Fugger a luat parte la comertul cu mirodenii si în 1503 a deschis o fabrica la Lisabona. A primit permisiunea de a comercializa piper, alte mirodenii si bunuri de lux, cum ar fi perle si pietre pretioase. Impreuna cu alte case comerciale din Augsburg  si Italia, a contribuit la o flota de 22 de corabii portugheze conduse de Francisco de Almeida care au navigat in India in anul 1505 si s-au intors in Europa in 1506. Chiar daca o treime din marfurile importate aveau pentru a fi cedata regelui Portugaliei operatiunea a facut totusi profit semnificativ. Curand dupa aceea, regele a declarat comertul cu mirodenii un monopol al coroanei pentru a-si asigura toate veniturile si a exclude negustorii straini de la participare. Dar, portughezii erau inca in mare masura dependenti de cuprul livrat de Jakob Fugger, care era un bun de export esential pentru comertul cu India asa ca nu l-au putut exclude pe Jakob Fugger din ecuatie.

In anii urmatori, pana la moartea sa în 1525, Jakob Fugger a reusit sa ridice averea familiei care se ridica la aproximativ 200.000 de guldeni în 1511 la peste două milioane de guldeni, aproximativ  2% din PIB-ul actual al UE, sau cu alte cuvinte, era mai bogat. decât Bill Gates in zilele noastre. Dar, a sprijinit si orasul Augsburg si pe cei saraci. In  Augsburg,  se gaseste cel mai vechi complex de locuințe sociale din lume, fondat de Jakob Fugger pentru cetatenii nevoiasi din Augsburg. Acest complex de locuinte functioneaza si in prezent, oamenii cu venituri mici pot locui acolo pentru o chirie lunara de 0,88 euro.

Daca, cineva ca Jakob Fugger ar putea exista nu este deloc remarcabil pentru zilele noastre. Regii au redesenat granitele si au marit taxele la ordinul lui. Papii au schimbat dreptul canonic,  in special eliminand interdictia camatariei, pentru ca Jakob Fugger sa-si satisfaca interesele. Datorita taxelor mari, oamenii s-au revoltat desi fara succes, revolta taranilor germani a fost inabusita si zdrobita cu pretul  a 100.000 de vieti. Politica dusa de Jakob Fugger in cooptarea Papei de la Roma in afacerile si interesele sale a dus la aparitia protestantismului. Structurile economice si politice care i-au permis lui Jakob Fugger sa exercite acest tip de putere nu mai exista. Cu toate acestea, cel mai puternic si bogat om care a trait vreodata ofera inca o poveste fascinanta si utila de avertizare despre pericolele capitalismului nestapanit, in special in tarile dominate de conducatori autocrati.


Distribuie articolul


Spune-ne părerea ta