Cele Zece Porunci au fost inscriptionate in piatra de catre Dumnezeu acum mai bine de 2000 de ani, a sosit sau nu in acest mileniu vremea de a up-data aceste Porunci, tinanad cont de progresul omenirii ?

Cele Zece Porunci au fost inscriptionate in piatra de catre Dumnezeu acum mai bine de 2000 de ani, a sosit sau nu in acest mileniu vremea de a up-data aceste Porunci, tinanad cont de progresul omenirii ?
  • Acasă
  • /
  • Social
  • /
  • Cele Zece Porunci au fost inscriptionate in piatra de catre Dumnezeu acum mai bine de 2000 de ani, a sosit sau nu in acest mileniu vremea de a up-data aceste Porunci, tinanad cont de progresul omenirii ?

Cand dorim revizuirea unei politici, a unei legi sau a Constitutiei, in momentul in care acestea par sa nu mai serveasca oamenilor sau au incetat sa mai produca rezultate benefice, spunem ca se poate deoarece aceste legi sunt date de oameni si nu de Dumnezeu. Dar daca versiunea originala de pe tablitele lui Moise are […]

Cand dorim revizuirea unei politici, a unei legi sau a Constitutiei, in momentul in care acestea par sa nu mai serveasca oamenilor sau au incetat sa mai produca rezultate benefice, spunem ca se poate deoarece aceste legi sunt date de oameni si nu de Dumnezeu. Dar daca versiunea originala de pe tablitele lui Moise are nevoie de o reinnoire, cine va prelua rolul de revizionist?

De-a lungul istoriei au existat precedente de revizuire a Legii Divine. Prima revizuire o gasim afisata in Biblie in Exodul 20, care se termina cu Moise insusi zdrobind artefactele sfante, pietrele originale in care se gaseau poruncile dictate de Dumnezeu. A doua editie apare in Exodul 34, unde tablite noi, dar complet diferite de cele aratate de Moise, sunt prezentate dupa o rescriere civina si sunt denumite pentru prima data Zece Porunci. In capitolul al cincilea din Deuteronom , Moise isi cheama poporul aratandu-i discursul original de pe platoul Sinai cu o modificare foarte semnificativa, justificarile poruncii despre Sabat difera foarte mult de versiunea initiala. Nemultumit se pare de efectul scontat, Moise revine 22 de capitole mai departe din Deuteronom si da un set suplimentar de ordine, care trebuiau de asemenea inscriptionate in piatra.

De exemplu Porunca a patra in care se mentioneaza ziua de Sabat, aratand importanta acestei zile dedicate lui Dumnezeu, in timpul careia nimeni nu trebuie sa indeplineasca vreo sarcina. Normal ca nimeni nu se opune unei zile de odihna. Dar, inainte de 1886 patronii crestini exploatau salariatii sapte zile pe saptamana, a trebuit sa apara ziua de 1 mai 1886 in SUA si ca urmare a unor greve terminate sangeros sa se obtina ziua de munca de 8 ore si  o zi libera pe saptamana.

Este dificil sa spui conform poruncilor „Sa nu faci”. Dar cine poate spune sa nu condamni oamenii pe baza etniei sau a culorii pielii, sau sa foloseasca oamenii ca proprietate privata. Gandeste-te inainte sa condamni oamenii pentru natura lor innascuta, de ce ar crea Dumnezeu atatia homosexuali doar pentru a-i tortura si a-i distruge? Sa nu crezi ca daca jefuiesti oamenii cu hartia si nu arma poti scapa de judecata. Parerea mea este sa nu-ti inghiti codul moral sub forma unei table din piatra.


Distribuie articolul


Spune-ne părerea ta