Ceva despre mentalitatea romaneasca si mentalitatea nociva

Ceva despre mentalitatea romaneasca si mentalitatea nociva
  • Acasă
  • /
  • Social
  • /
  • Ceva despre mentalitatea romaneasca si mentalitatea nociva

Mentalitatile invechite, expirate, alterate si nocive care sunt de ordin religios, cultural, social, politic sunt tipare care tin de genetica poporului roman. Cateodata mi se pare ca romanilor le place sa fie terorizati vesnic de ceva, cautand ca niste masochisti prilejuri de durere si tanguire istorica. Din pacate nici mare parte a intelectualitatii romanesti nu […]

Mentalitatile invechite, expirate, alterate si nocive care sunt de ordin religios, cultural, social, politic sunt tipare care tin de genetica poporului roman. Cateodata mi se pare ca romanilor le place sa fie terorizati vesnic de ceva, cautand ca niste masochisti prilejuri de durere si tanguire istorica. Din pacate nici mare parte a intelectualitatii romanesti nu s-a indepartat prea tare de mentalitatile stramosesti si traditionale. Cred ca aceste patimi sunt alimentate de catre cei care doresc sa-i tina pe romani sub teroarea tiparelor. Nu sugerez ca aceste sabloane sunt gandite in exteriorul sau in interiorul tarii, ci doar invit la meditatie si ratiune.

Aceste clisee mentale nu au tinta fixa, oricine poate cadea in plasa lor. De exemplu, un sablon mental demonstreaza clar ca in situatii critice, oamenii vor fi egoisti si vor urma indicatiile altora, cu toate ca potentialii „ lideri „ pe care oamenii ii urmeaza in mod normal sunt vazuti ca niste nulitati. Totusi in situatii critice, datorita cantitatilor mari de stres acumulate, oamenii tind sa nu mai gandeasca rational, pasul urmator fiind ca aceste piste gresite vor duce in cele din urma la scaparea de sub control a celor care le urmeaza.

Individul cand urmeaza exemplul unei alte persoane, practic se ascunde de lume incercand sa devina anonim. De fapt, majoritatea oamenilor vor face orice pentru a nu iesi in evidenta, se vor amesteca in multime devenind una cu grupul din care face parte. Cand se confrunta cu mentalitatea nociva, oamenii din cadrul grupului tind sa se piarda in anonimatul multimii, prefacandu-se in mod constant ca sunt ceva ce nu sunt. Astazi ne confruntam cu reticenta unora la vaccin, acestia actioneaza ca si cum vaccinurile ar fi rele si ar trebui interzise, cu toate acestea multi dintre acesti antivaxeri vor sa se vaccineze, dar se comporta de parca urasc vaccinurile astfel incat sa se indentifice cu grupul care adera la aceasta idee nociva. Acesti oameni jucand la doua capete vor practic sa impace si capra si varza, nedorind sa apara vinovati de ceva. De aceea oamenii sunt si vor fi intotdeauna naivi, ei vor avea incredere in oricine daca aceasta nu le-a dat niciodata motiv sa se indoiasca de acesta.

Una din cele mai faimoase exemple de mentalitate nociva din istoria umanitatii, este cel din timpul Revolutiei Franceze, intre 1793-1794, in cele aproape 10 luni de violenta izbucnite intre fractiunile politice pe fondul nelinistii civice si a starii de nemultumire, furia si-a aratat adevarata fata, peste 50.000 de oameni au fost executati prin ghilotinare si multe altele au fost maltratate si batute. Acest fapt a fost posibil pentru ca francezii au intrat intr-o frenezie politica urmand un partid politic care a favorizat violenta pentru a inabusi orice manifestare contra-revolutionara. Oamenii s-au saturat sa fie prost tratati si tinuti in saracie de catre clasa aristrocatica franceza. In momentul in care oamenii au crezut ca sunt intelesi si sprijiniti de un partid politic, s-au unit si au provocat un val de framantari masive si violente in toata Franta. Acest fapt nu poate fi explicat decat prin ideea mentalitatii nocive. Parca vedem si la noi dupa 2020 o astfel de mentalitate nociva prin ideologia afisata de partidul AUR.

Mentalitatea nociva a celor de la AUR poate fi folosita ca pe o forta pentru generarea de distrugeri si discordie intre oameni. Cum putem sa nu cadem in plasa lor, pai in primul rand sa cautam sa avem intotdeaun ao parere si o opinie bine gandita prin care sa nu permitem ca manipularea acestor lideri de acest partid sa ne influenteze si sa decida cum trebuie sa ne traim viata. Sa avem intotdeauna optiunea de a alege, care este probabil cel mai mare dar al omenirii.


Distribuie articolul