Ciuma Dansului un mister de peste veacuri. Covid-19 un virus misterios de actualitate.

Ciuma Dansului un mister de peste veacuri. Covid-19 un virus misterios de actualitate.
  • Acasă
  • /
  • Social
  • /
  • Ciuma Dansului un mister de peste veacuri. Covid-19 un virus misterios de actualitate.

In prezent virusul Covid nu are o origine clara, naturala, artificiala, am citit teorii care sustin chiar originea extraterestra sau divina a acestuia,  iar cercetatorii sunt contrariati si confuzi in legatura cu aceasta boala cauzata de acest virus. Vreau sa va relatez o epidemie la fel de misterioasa care a lovit orasul francez Strasbourg in […]

In prezent virusul Covid nu are o origine clara, naturala, artificiala, am citit teorii care sustin chiar originea extraterestra sau divina a acestuia,  iar cercetatorii sunt contrariati si confuzi in legatura cu aceasta boala cauzata de acest virus. Vreau sa va relatez o epidemie la fel de misterioasa care a lovit orasul francez Strasbourg in anul 1518,  originea si cauza bolii ramanand o necunoscuta. Boala ciudata care a lovit orasul Strasbourg,  a fost botezata “Ciuma Dansului”.

Orașul francez Strasbourg in anul 1518 a fost scena unui eveniment unic în istorie.  Peste 400 de oameni au dansat pe străzile orașului timp de o lună, multi din ei decedand din cauza epuizarii sau din alte cauze medicale, neputand fi opriti din dans.

Autoritătile vremii nu au reușit să explice acest fenomen intrat în istorie sub numele de „Ciuma dansului” , care a rămas un mister si in zilele noastre. Nimeni nu a putut da vreo explicatie credibila.  A fost vorba oare de o psihoză în masă sau de o intoxicație generala, sunt dileme ale cercetatorilor actuali ?

 Pacientul zero a fost o femeie aparent sanatoasa fizic si psihic, dupa scrierile din acele timpuri. Femeia a inceput sa danseze din senin fara a se auzi vreo muzica, iar pe față nu i se întrezarea nicio expresie de incantare, relateaza cronicile vremii. Părea incapabilă să-și controleze frenezia și să se oprească. Timp de o saptamana, femeia și-a continuat dansul solitar. Dacă gestul femeii ar fi rămas un incident izolat, autoritatile medicale sau preotii orasului l-ar fi pus pe seama nebuniei sau a demonilor.

Dar, după o săptămână, fără explicație, alți 30 de oameni au fost cuprinși de psihoză. În loc să se potolească, nebunia a luat amploare, iar într-o lună cel puțin 400 de cetățeni ai Strasbourg-ului, în special femei, au fost cuprinși de mania dansului.  În curând, au apărut și primele victime. Unii dansatori au început să moară de infarct, accidente vasculare sau pur și simplu de epuizare. Însemnările medicilor vremii, documentele bisericii, cronicile locale și anunțurile emise de Consiliul Local din Strasbourg confirmă că „Ciuma dansului” a fost un fenomen real.

În căutarea unei explicații pentru acest bizar incident, cercetătorii contemporani studiază documentele rămase din acea vreme. Una dintre teorii este că dansatorii au fost victimele unei isterii în masă.  Acest fenomen apare de obicei în comunități care trec prin perioade de stres intens și prelungit, iar „Ciuma dansului” a apărut în vremea când orașul Strasbourg era măcinat de saracie crunta si foamete, multi locuitori suferind de malnutritie. O altă posibilă explicație pentru acest fenomen poate avea legătură cu agricultura. Cercetătorii, presupun  că cetățenii din Strasbourg sufereau de o intoxicație cronică denumită ergotism. Ergotismul este cauzat de alcaloizii din ciuperca numită cornul secarei, mai precis din painea fabricata din secara infestata de ciuperca cornul secarei, sau datorita consumului cerealelor mucegaite care au dezvoltat tot felul de ciuperci unele din acestea producand un efect halucinogen. Din ciuperca numita cornul secarei  a fost sintetizat drogul numit LSD.

Este posibil ca oamenii din Strasbourg să fi suferit de această maladie, însă nimic nu este cert,  astfel că toate teoriile rămân pure speculatii. A fost unul din cele mai ciudate cazuri de delir colectiv din istoria lumii.


Distribuie articolul


Spune-ne părerea ta