Ciuma a fost una dintre cele mai grave si letale boli cunoscute de om din toata istoria. Ciuma a aparut pentru prima data in Italia, raspandindu-se rapid in toata Europa si omorand peste 137 milioane de oameni. Ciuma a schimbat lumea, ducand la progrese medicale semnificative si la o incetinire a economiei datorita lipsei fortei de munca.
Istoria consemneaza faptul ca ciuma a aparut pentru prima oara in Asia Centrala in jurul anului 1300, iar timp de trei secole avea sa fie principala frica a locuitorilor Europei. Ciuma a lovit prima data Europa in anul 1348 de-a lungul nordului Marii Negre, numarul mortilor fiind estimat la circa 90 de mii de oameni in mai putin de trei luni. Oamenii din Evul Mediu, nu stiau care este cauza directa a ciumei, acestia punand-o pe seama pedepsei divine, datorita comportamentului uman.
Medicina era nepregatita sa cunoasca cauza si sa stabileasca un tratament, unele tratamente erau de-a dreptul ciudate, de exemplu purtarea excrementelor , scaldatul in urina, utilizarea lipitorilor si plasarea animalelor moarte in casele infestate. Astazi exista un vaccin care asigura protectia organismului pentru 6 luni, sau tratamentul cu antibiotice speciale. Dar cel mai eficient mod de prevenire a ciumei este cresterea masurilor de igiena. Deasemenea dupa 1350 pacientii cu ciuma au fost plasati in locatii izolate de restul populatiei.
Masurile luate in acele timpuri au vizat corabiile care veneau din zonele in care existau focare de ciuma, acestea erau carantinate pentru o perioada de 40 de zile in afara porturilor, medicii acelor timpuri purtau echipamente de protectie pentru a preveni infectarea. Ciuma se transmite prin piscatura puricelui care este purtatorul germenului ciumei, purice care este transportat de rozatoare, sau prin inhalarea germenilor proveniti de la o persoana infectata. Ca un fapt divers in acele vremuri se credea ca pisicile sunt uneltele diavolului care raspandesc ciuma si de aceea acestea erau ucise, fapt ce a dus la inmultirea rozatoarelor si la propagarea ciumei. Deasemenea s-a constatat ca cei care dormeau in grajduri alaturi de cai nu contactau ciuma, mai tarziu s-a descoperit ca rozatoarele nu agreau mirosul cailor si de aceea nu intrau in grajduri.
Numarul mortilor de ciuma a fost de 137 de milioane de oameni, iar in cel ami rau moment a fost de 2 milioane intr-un an. Marinarii din Genova au fost primii care au adus ciuma in Europa, astfel in prima saptamana a ucis 725 de oameni, in a doua saptamana 1800, iar in a patra saptamana peste 2000 de persoane, dupa care viteza de propagare a fost alarmanta in toata Europa. Impactul mortii de pe urma ciumei a dus la pieirea a aproape jumatate din populatia Europei in 4 ani.
Scaderea dramatica a populatiei a avut un efect major asupra economiei. Moartea muncitorilor si a taranilor a contribuit la instalarea haosului. Multi medici au murit in timpul ciumei, medicina medievala esuand in fata acestei boli. Dar, acest esec masiv a marcat inceputul profesionalizarii medicinii.