Clanurile

Negocierile politice dintre PSD si PNL, din ultima perioada pot fi comparate cu un razboi. Dupa cum se stie scopul oricarei negocieri politice este obtinerea compromisului, in conditii cat mai favorabile. Astazi dupa luni si ani de zile de acuzatii si noroi improscat in fata poporului,”conflictualii” au ajuns la masa negocierii, unde servesc „pipa pacii”. […]

Negocierile politice dintre PSD si PNL, din ultima perioada pot fi comparate cu un razboi. Dupa cum se stie scopul oricarei negocieri politice este obtinerea compromisului, in conditii cat mai favorabile. Astazi dupa luni si ani de zile de acuzatii si noroi improscat in fata poporului,”conflictualii” au ajuns la masa negocierii, unde servesc „pipa pacii”.  

Una dintre legile nescrise ale razboiului este limitarea numai la obiective politice, care nu trebuie sa genereze distrugeri  intre PNL si PSD. Aceasta lege nescrisa le mai spune ca proprietatile si averile lor trebuie protejate. Cele doua partide mari de pe scena politica a tarii si-au subordonat bugetul tarii si institutiile statului, se folosesc de banii publici prin subventiile acordate partidelor politice pentru a duce lupte, din care doar ei pot iesi invingatori. Romanii, din banii lor, prin taxe si impozite, platesc nota de plata a „razboiului” declarativ, in care politicienii ne promit „cate in luna si in stele”.

Daca este sa ne raportam la istorie, Romania pare a fi mai inapoiata decat in epoca medievala, epoca careia ii datoram formarea primelor state romanesti Moldova si Tara Romaneasca. Bazele principatelor romane s-au pus pe intrarea acestui teritoriu intr-un nivel superior de organizare. Sistemul tribal care exista inainte,era insuficient pentru dezvoltarea economiei si comertului. Involutia Romaniei din ultimele trei decenii, creeaza senzatia ca ne indreptam catre un regim de clanuri similar cu cel tribal. Statul democratic este numai fatada in realitate are rolul de  aduna, bani in bugetul statului oferindu-i clanurilor mai puternice, numite partide politice, alaturi de privilegii evazioniste, juridice, afaceri cu statul, etc.

Dezagregarea si dezinteresul statului fata de cetateni a ajuns aproape la un nivel critic. Nici in Evul Mediu, tara nu a fost atat de prost guvernata, iar interesele oamenilor ignorate in asa mod. Poate numai in perioada fanariota, romanii au fost saraciti intr-un mod comparabil cu perioada actuala.

In orice tara civilizata, statul si cetatenii functioneaza in baza unui contract social. Noi, platim si achitam taxe si impozite, iar statul ne ofera protectie sociala, construieste infrastructura, spitale, etc. Daca una din parti nu respecta clauzale contractuale, in mod normal contractul devine nul. Noi, cei care platim taxe si impozite constatam ca o facem degeaba, nu avem nimic de castigat din acest contract cu statul.

Viitorul guvern rezultat in urma negocierilor dintre PSD si PNL poate fi o extensie a clanurilor transpartinice pentru a devaliza bugetul si resursele statului, sau poate fi un guvern popular, care va incerca sa raspunda intereselor societatii. Din pacate inclin sa cred ca nu vom avea un guvern popular ci o intelegere a clanurilor. Spre deosebire de domnitorii nostri din Evul Mediu, actualele clanuri nu inteleg ca o tara prospera aduce castiguri mai mari si nu una secatuita. In ciuda unei aparente de smecheri, lipsa de viziune a membrilor clanurilor este mai mult decat evidenta. Smechereala acestor clanuri duce inevitabil la ruinarea definitiva a statului.


Distribuie articolul


Spune-ne părerea ta