Comisarul european Thierry Breton: Violențele de la Capitoliul SUA, momentul “11 septembrie” pentru giganții digitali. UE și SUA trebuie să-și unească forțele pentru reglementarea platformelor online

Comisarul european Thierry Breton: Violențele de la Capitoliul SUA, momentul “11 septembrie” pentru giganții digitali. UE și SUA trebuie să-și unească forțele pentru reglementarea platformelor online
  • Acasă
  • /
  • Social
  • /
  • Comisarul european Thierry Breton: Violențele de la Capitoliul SUA, momentul “11 septembrie” pentru giganții digitali. UE și SUA trebuie să-și unească forțele pentru reglementarea platformelor online

( Robert Lupitu – Caleaeuropeana ) Comisarul european pentru piață internă, Thierry Breton, a definit manifestațiile violente de la Capitoliul SUA drept momentul “11 septembrie” pentru giganții social media, făcând trimitere la atacurile teroriste din 2001 asupra Turnurilor Gemene din New York și la faptul revoltele de la Washington de săptămâna trecută expun democrațiile la […]

( Robert Lupitu – Caleaeuropeana )

Comisarul european pentru piață internă, Thierry Breton, a definit manifestațiile violente de la Capitoliul SUA drept momentul “11 septembrie” pentru giganții social media, făcând trimitere la atacurile teroriste din 2001 asupra Turnurilor Gemene din New York și la faptul revoltele de la Washington de săptămâna trecută expun democrațiile la amenințarea reprezentată de lipsa de reglementare a activității companiilor tech.

“Cu toții suntem încă șocați de imaginile protestatarilor care au asaltat Congresul SUA pentru a opri certificarea următorului președinte american. Atacul asupra Capitoliului SUA – un simbol al democrației – se simte ca un atac direct asupra tuturor. Așa cum 11 septembrie a marcat o schimbare de paradigmă pentru securitatea globală, 20 de ani mai târziu asistăm un fel de înainte și după pentru rolul platformelor digitale în democrația noastră”, a scris Breton într-un editorial semnat pentru Politico Europe.

El a subliniat că deciziile companiilor de social media de a bloca conturile președintelui Donald Trump pe motiv că mesajele sale au amenințat democrația și au incitat la ură și violență înseamnă că aceste companii “și-au recunoscut responsabilitatea”. Însă, comisarul european a mai subliniat că prevederile legislației SUA care ofereau imunitate companiilor de social media “s-au prăbușit”.

Astfel, Thierry Breton a avertizat asupra influenței crescândă a companiilor digitale, amintind că Europa este primul continent din lume care se mișcă în direcția reglementării.

“Insurecția de săptămâna trecută a marcat punctul culminant al anilor de discurs de ură, incitare la violență, dezinformare și strategii de destabilizare (..) Neliniștea de la Washington este dovada că un spațiu digital puternic, dar nereglementat – care amintește de Vestul Sălbatic – are un impact profund asupra fundamentelor democrațiilor noastre moderne. Faptul că un CEO poate deconecta difuzorul președintelui Statelor Unite fără mecanisme de control este tulburător“, a avertizat comisarul european.

“Nu este doar o confirmare a puterii acestor platforme, ci prezintă și slăbiciuni profunde în modul în care societatea noastră este organizată în spațiul digital”, a continuat el.

Twitter a suspendat vineri permanent contul lui Donald Trump invocând riscurile “incitării la violenţă” din partea preşedintelui american, la două zile după ce protestul susţinătorilor săi a degenerat în violenţe, iar clădirea Capitoliului a fost luată cu asalt, patru persoane decedând, iar starea de urgență fiind declarată Facebook şi alte platforme au suspendat, de asemenea, profilul lui Donald Trump pe o perioadă nedeterminată. Drept reacție, Trump Trump a promis că nu va fi redus la tăcere şi că va face curând un anunţ privind o viitoare rețea de comunicare cu simpatizanții.

La finele lui 2020 Comisia Europeană a propus o reformă ambițioasă a spațiului digital și un set cuprinzător de norme noi pentru toate tipurile de servicii digitale, printre care platformele de comunicare socială, piețele online și alte platforme online care operează în Uniunea Europeană. Cele două seturi de norme sunt Actul legislativ privind serviciile digitale și Actul legislativ privind piețele digitale. În perioada următoare, Parlamentul European și statele membre, reprezentate în următoarele șase luni de președinția portugheză, vor discuta propunerile Comisiei în cadrul procedurii legislative ordinare. În cazul în care va fi adoptat, textul final va fi direct aplicabil în întreaga Uniune Europeană.

Referitor la acestea, Thierry Breton a subliniat că “Europa a făcut primul pas”, însă a subliniat că UE și noua administrație americană ar trebui să își unească forțele, ca aliați ai lumii libere, pentru a porni un dialog constructiv care să ducă la principii coerente la nivel global.


Distribuie articolul


Spune-ne părerea ta