Comisia Europeană: Încrederea în economia zonei euro s-a consolidat în luna martie, pe fondul unui optimism privind sectorul serviciilor și cel al industriei

Comisia Europeană: Încrederea în economia zonei euro s-a consolidat în luna martie, pe fondul unui optimism privind sectorul serviciilor și cel al industriei
  • Acasă
  • /
  • Social
  • /
  • Comisia Europeană: Încrederea în economia zonei euro s-a consolidat în luna martie, pe fondul unui optimism privind sectorul serviciilor și cel al industriei

( Teodora Ion – Caleaeuropeana.ro ) Încrederea în economia zonei euro a crescut peste așteptări în luna martie, situându-se la cel mai înalt nivel din februarie 2020, în contextul sporirii optimismului în industrie, servicii și în rândul consumatorilor, anunță DPA și Reuters, citate de Agerpres. Conform datelor furnizate marți de Comisia Europeană, indicele sentimentului economic […]

( Teodora Ion – Caleaeuropeana.ro )

Încrederea în economia zonei euro a crescut peste așteptări în luna martie, situându-se la cel mai înalt nivel din februarie 2020, în contextul sporirii optimismului în industrie, servicii și în rândul consumatorilor, anunță DPA și Reuters, citate de Agerpres.

Conform datelor furnizate marți de Comisia Europeană, indicele sentimentului economic a ajuns în luna martie la 101 puncte, de la 93, 4 puncte, câte erau înregistrate luna precendentă.

Se poate constata un avans mai optimist față de evaluările analiștilor, care declarau pentru Reuters că încrederea în economia zonei euro va ajunge în această lună la 96 de puncte.

În ceea ce privește industria, optimismul a cunoscut un neașteptat trend ascendet la două puncte, de la un prag de – 3,3 puncte în februarie, în vreme ce încrederea consumatorilor a urcat la – 10,8 puncte în luna martie, de la – 14,7 puncte, cât se înregistra în luna februarie.

Referitor la sectorul serviciilor, responsabil pentru două treimi din PIB-ul zonei euro, încrederea s-a îmbunătățit la – 9,3 puncte în martie, de la – 17 puncte luna precedentă, în timp ce economiştii se aşteptau la – 14,4 puncte.

În ceea ce privește România, încrederea în economie a înregistrat o ușoară creștere în luna martie, de la 90,8 puncte, câte se înregistrau luna trecută, la 91,3 puncte.

Un avans privind optimismul se poate constata în ceea ce privește domeniul serviciilor, cu o creștere de la – 18,9 puncte, în luna februarie, la – 16,8 puncte în această lună.

Contrar trendului european, încrederea în sectorul industriei a cunoscut o scădere, de la – 3,1 puncte, în luna februarie, la – 3,6 puncte, în luna martie.

Conform previziunilor economice din iarna anului 2021, economia zonei euro va crește cu 3,8 % atât în 2021, cât și în 2022. Potrivit acelorași prognoze, economia UE va crește cu 3,7 % în 2021 și cu 3,9 % în 2022. În ceea ce privește România, PIB-ul va crește cu 3,8% în 2021, respectiv cu 4% în 2022. În privința inflației, în cazul României, în 2021 se va înregistra o ușoară creștere la 2,6%, fiind urmată de o ușoară scădere la 2,4% în 2022.


Distribuie articolul