Comisia Europeană propune limitarea la 9 luni a certificatului digital COVID pentru a stimula administrarea dozei booster

Comisia Europeană propune limitarea la 9 luni a certificatului digital COVID pentru a stimula administrarea dozei booster
 • Acasă
 • /
 • Social
 • /
 • Comisia Europeană propune limitarea la 9 luni a certificatului digital COVID pentru a stimula administrarea dozei booster

( Teodora Ion – Caleaeuropeana.ro ) Comisia Europeană a propus actualizarea normelor privind coordonarea unei circulații libere și în siguranță în Uniunea Europeană, care au fost instituite ca răspuns la pandemia de COVID-19. Din vară, administrarea vaccinurilor a crescut semnificativ, iar certificatul digital COVID-19 al UE a fost implementat cu succes fiind emise până în […]

( Teodora Ion – Caleaeuropeana.ro )

Comisia Europeană a propus actualizarea normelor privind coordonarea unei circulații libere și în siguranță în Uniunea Europeană, care au fost instituite ca răspuns la pandemia de COVID-19.

Din vară, administrarea vaccinurilor a crescut semnificativ, iar certificatul digital COVID-19 al UE a fost implementat cu succes fiind emise până în prezent peste 650 de milioane de certificate. În același timp, situația epidemiologică din UE continuă să evolueze, unele state membre luând măsuri suplimentare de sănătate publică, inclusiv administrarea dozei booster, informează instituția printr-un comunicat.

Ținând cont de toți acești factori, Comisia propune să se pună mai mult accentul pe o abordare ”axată pe persoană” în ceea ce privește măsurile de călătorie și pe o perioadă standard de valabilitate a certificatelor de vaccinare de 9 luni după schema principală de vaccinare.

Perioada de 9 luni ia în considerare orientările Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) privind administrarea dozelor booster după 6 luni de la schema completă de vaccinare și prevede o perioadă suplimentară de 3 luni pentru a permite autorităților să organizeze campania de vaccinare. 

”De la începutul pandemiei, Comisia Europeană a fost activ implicată în identificarea unor soluții pentru a asigura libera circulație a persoanelor în condiții de siguranță și în mod coordonat. Având în vedere cele mai recente evoluții și dovezi științifice, propunem o nouă recomandare care urmează să fie adoptată de Consiliu. Pe baza instrumentului nostru comun, certificatul digital COVID al UE, care a devenit un adevărat standard, trecem la o abordare <<axată pe persoană>>. Obiectivul nostru principal este de a evita măsurile divergente în întreaga UE. Acest lucru este valabil și în ceea ce privește chestiunea boosterelor, care vor fi esențiale pentru combaterea virusului. Printre alte măsuri, propunem astăzi Consiliului să convină asupra unei perioade de valabilitate standard pentru certificatele de vaccinare eliberate în urma schemei principale de vaccinare. Un acord asupra acestei propuneri va fi crucial pentru lunile următoare și pentru protejarea liberei circulații în condiții de siguranță pentru cetățeni”, a transmis comisarul european pentru justiție, Didier Reyners.

La rândul său, comisarul european pentru sănătate, Stella Kyriakides, a declarat că ”certificatul digital la UE și abordarea coordonată a măsurilor de călătorie au contribuit în mare măsură la libera circulație în condiții de siguranță, având ca prioritatea protejarea sănătății publice. Peste 65% din populația totală a UE este vaccinată, dar acest lucru nu este suficient. Există încă prea multe persoane care nu sunt protejate. Pentru ca toată lumea să călătorească și să trăiască în condiții de maximă siguranță, trebuie să atingem rate de vaccinare semnificativ mai ridicate – urgent. De asemenea, trebuie să ne consolidăm imunitatea prin booster. Ținând cont de recomandările ECDC și pentru a permite statelor membre să își adapteze campaniile de vaccinare și pentru ca cetățenii să aibă acces la dozele de booster, propunem o perioadă standard de acceptare pentru certificatele de vaccinare. În același timp, trebuie să continuăm să încurajăm cu tărie pe toată lumea să respecte în continuare măsurile de sănătate publică. Măștile trebuie purtate în continuare”, a mai spus Kyriakides.

Principalele actualizări ale abordării comune a măsurilor privind călătoriile în UE propuse de Comisie sunt:

 • Accentul pe o ”abordare centrată pe persoană”: o persoană care deține un certificat digital COVID valabil al UE nu ar trebui, în principiu, să facă obiectul unor restricții suplimentare, cum ar fi testele sau carantina, indiferent de locul de plecare în UE. Persoanele care nu dețin un certificat digital COVID al UE ar putea fi obligate să se supună unui test efectuat înainte sau după sosire.
 • Valabilitatea standard a certificatelor de vaccinare: Pentru a evita abordările divergente și perturbatoare, Comisia propune o perioadă standard de valabilitate de 9 luni pentru certificatele de vaccinare eliberate după finalizarea seriei de vaccinare primară. Perioada de 9 luni ia în considerare orientările Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) privind administrarea dozei booster după 6 luni de administrarea schemei complete de vaccinare și prevede o perioadă suplimentară de trei luni pentru a permite autorităților naționale să se organizeze . Aceasta înseamnă că, în contextul călătoriilor, statele membre nu ar trebui să refuze un certificat de vaccinare care a fost eliberat la mai puțin de 9 luni de la administrarea ultimei doze din schema principală de vaccinare. Statele membre ar trebui să ia imediat toate măsurile necesare pentru a asigura accesul la vaccinare pentru acele grupuri de populație ale căror certificate de vaccinare eliberate anterior se apropie de limita de 9 luni.
 • Dozele booster: Deocamdată, nu există studii care să analizeze în mod expres eficacitatea dozelor booster împotriva răspândirii COVID-19, prin urmare, nu se poate stabili o perioadă de valabilitate a acestora. Cu toate acestea, având în vedere datele existente, este de așteptat ca protecția oferită de booster să dureze mai mult decât cea asigurată de schema principală de vaccinare. Comisia va monitoriza îndeaproape dovezile științifice nou apărute în această privință. Pe baza acestor dovezi, Comisia poate, dacă este necesar, să propună o perioadă de valabilitate pentru certificatele eliberate în urma dozei booster.
 • Adaptarea hărții UE privind riscurile de călătorie în materie de COVID-19: coroborarea cazurilor noi cu rata de vaccinare dintr-o regiune. Harta va fi, în principal, pentru scop informativ, dar poate servi pentru coordonarea măsurilor în cazul zonelor cu nivel ridicat (roșie) sau scăzut (verde) de răspândire a virusului. Pentru aceste zone, s-ar aplica reguli specifice prin derogare de la ”abordarea axată pe persoane”. Pentru călătorii din zonele ”verzi”, nu ar trebui să se aplice nicio restricție. Călătoriile către și dinspre zonele ”roșu închis” ar trebui descurajate, având în vedere numărul mare de noi infectări în aceste zone, iar persoanele care nu sunt vaccinate sau care nu au trecut prin boală ar trebui să fie supuse unui test înainte de plecare și să intre în carantină după sosire (cu reguli speciale pentru călătorii esențiali și pentru copiii sub 12 ani).
 • Scutiri de la anumite măsuri de călătorie: ar trebui să se aplice pentru lucrătorii transfrontalieri, copiii sub 12 ani și călătorii esențiali. Lista călătorilor esențiali ar trebui redusă, deoarece mulți dintre cei incluși pe această listă au avut între timp posibilitatea de a fi vaccinați.
 • Procedura simplificată privind ”frâna de urgență”: procedura de urgență destinată să întârzie răspândirea unor posibile noi variante ale COVID-19 sau să abordeze situații deosebit de grave ar trebui să fie simplificată și mai operațională. Aceasta ar include o notificare a statelor membre către Comisie și Consiliu și o masă rotundă în cadrul reuniunii Consiliului privind răspunsul politic integrat la crize (IPCR).

Pentru a acorda suficient timp pentru ca abordarea coordonată să fie pusă în aplicare, Comisia propune ca aceste actualizări să se aplice începând cu 10 ianuarie 2022.


Distribuie articolul


Spune-ne părerea ta