COVID-19: Eurodeputatul Nicu Ștefănuță consideră că în dezbaterea privind vaccinul trebuie să dăm prioritate oamenilor de știință și medicilor: Când suntem bolnavi, mergem la doctor, nu la vecini

COVID-19: Eurodeputatul Nicu Ștefănuță consideră că în dezbaterea privind vaccinul trebuie să dăm prioritate oamenilor de știință și medicilor: Când suntem bolnavi, mergem la doctor, nu la vecini
EP Plenary session - Programme for the Union's action in the field of health for the period 2021-2027 (“EU4Health Programme”)
  • Acasă
  • /
  • Social
  • /
  • COVID-19: Eurodeputatul Nicu Ștefănuță consideră că în dezbaterea privind vaccinul trebuie să dăm prioritate oamenilor de știință și medicilor: Când suntem bolnavi, mergem la doctor, nu la vecini

( Teodora Ion – Caleaeuropeana.ro ) În dezbaterea privind vaccinul trebuie să dăm prioritate oamenilor de știință și medicilor, a precizat europarlamentarul Nicu Ștefănuță (USR-PLUS, Renew Europe), membru al Comisiei pentru Mediu, sănătate publică și siguranță alimentară (ENVI) din Parlamentul European, în cadrul unei intervenții la Digi24. Acesta a explicat că ”atunci când suntem bolnavi, […]

( Teodora Ion – Caleaeuropeana.ro )

În dezbaterea privind vaccinul trebuie să dăm prioritate oamenilor de știință și medicilor, a precizat europarlamentarul Nicu Ștefănuță (USR-PLUS, Renew Europe), membru al Comisiei pentru Mediu, sănătate publică și siguranță alimentară (ENVI) din Parlamentul European, în cadrul unei intervenții la Digi24.

Acesta a explicat că ”atunci când suntem bolnavi, mergem la doctor, nu la vecini sau persoane oarecare pentru sfaturi. Atunci când nu avem curent, căutăm un electrician bun, nu reparăm noi înșine tabloul”.

În acest context, europarlamentarul român a prezentat ultimele date despre autorizarea noilor vaccinuri împotriva COVID-19 în Europa.

”Agenția Europeană a Medicamentului, un corp format din oameni de știință, urmează să decidă asupra cererilor de autorizare până pe 29 decembrie pentru vaccinul Pfizer/BioNTech, respectiv până pe 12 ianuarie, cel mai târziu, pentru vaccinul produs de Moderna. Dacă e acordată, autorizația e valabilă 1 an și trebuie reînnoită anual. EMA a primit câte un set de date cu privire la peste 30.000 de subiecţi care au fost monitorizaţi de-a lungul testelor clinice. Sunt date foarte solide pe baza cărora EMA analizează, atât în ceea ce priveşte siguranţa, cât şi eficacitatea, in teste clinice fiind inclusi si persoane in varsta cu comorbiditati. EMA se află în contact cu țările care au autorizat deja vaccinul si primește și analizează datele despre efectele secundare observate până acum”, a explicat Ștefănuță.

Pentru a asigura transparența științifică, europarlamentarul român a reamintit că Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) va publica toate informațiile pe care le-a folosit pentru a acorda autorizație condiționată pe piață unui vaccin anti-COVID-19 de îndată ce va fi acordată această autorizație, inclusiv planul de gestionare a riscurilor care în mod normal nu este public.

Comisia Europeană, care negociază în numele celor 27 de state membre UE, a încheiat șase contracte pentru livrarea de vaccinuri împotriva coronavirusului, cel mai recent dintre acestea fiind stabilit cu compania farmaceutică Moderna, de unde Executivul european va achiziționa 160 de milioane de doze.

La acest contrat se adaugă cele încheiate cu grupul suedezo-britanic AstraZeneca şi cel american Johnson&Johnson (până la 400 de milioane de doze fiecare), cu asocierea franco-britanică Sanofi-GSK (până la 300 de milioane de doze), cu cea americano-germană Pfizer-BioNTech (până la 300 de milioane de doze) şi cu laboratorul german CureVac (până la 405 milioane de doze). 

Statele membre vor primi vaccinul în funcție de numărul populației, Comisia Europeană stabilind un sistem de proporționalitate. 

Pentru a garanta accesul la vaccinuri sigure în toată Europa, Comisia Europeană a prezentat la 15 octombrie principalele elemente care trebuie luate în considerare de către statele membre în ceea ce privește strategiile lor de vaccinare împotriva COVID-19 în vederea pregătirii Uniunii Europene și a cetățenilor săi pentru momentul în care va fi disponibil un vaccin sigur și eficace, precum și grupurile prioritare care trebuie avute în vedere pentru vaccinare în primul rând.

România a plătit deja un avans de peste 12 milioane de euro pentru vaccinul împotriva COVID-19.

Potrivit declarațiilor președintelui Klaus Iohannis de la începutul lunii noiembrie, România ar urma să primească peste 10 milioane de doze de vaccin. Prima tranșă ar urma să ajungă în țara noastră la începutul anului 2021, iar primii care vor fi vaccinați vor fi cei care lucrează în domeniul sănătății și persoanele aflate în categoriile de risc, urmând ca întreaga populație să fie imunizată în primăvara anului viitor.


Distribuie articolul