Cum a reusit crestinismul sa se raspandeasca atat de mult, in ciuda persecutiilor ?

Cum a reusit crestinismul sa se raspandeasca atat de mult, in ciuda persecutiilor ?
  • Acasă
  • /
  • Social
  • /
  • Cum a reusit crestinismul sa se raspandeasca atat de mult, in ciuda persecutiilor ?

De la aparitia sa micul cult eretic evreiesc din provinciile de est ale Imperiului Roman ia trebuit mai putin de trei sute de ani sa se transforme intr-o religie noua imbratisata de multi adepti din Imperiu. Modul in care o secta deseori persecutata a reusit sa realizeze acest lucru este o problema complexa. Astazi este […]

De la aparitia sa micul cult eretic evreiesc din provinciile de est ale Imperiului Roman ia trebuit mai putin de trei sute de ani sa se transforme intr-o religie noua imbratisata de multi adepti din Imperiu. Modul in care o secta deseori persecutata a reusit sa realizeze acest lucru este o problema complexa.

Astazi este imposibil sa stim numarul locuitorilor Imperiului care se considerau crestini. Exista anumite estimari care indica circa 10% , dar este mai semnificativ faptul ca in secolul al treilea comunitatile crestine s-au dezvoltat rapid. Sursele crestine timpurii nu pot fi invocate datorita faptului ca nu ofera o imagine exacta, folosind cuvinte ca „toate” si „pretutindeni”.

Pentru a lua in considerare ce impact a avut persecutia asupra raspandirii crestinismului, este necesar sa se ia in considerare modul de raspandire a acestei religii si in special ce anume o deosebea de celelalte religii si culte reusind sa atraga adepti in ciuda persecutiei la care erau supusi crestinii. Crestinismul pune accentul pe caritate si ospitalitate, are un text sacru comun, legatura stransa cu biserica timpurie, modul in care a reusit sa penetreze toate nivelurile societatii, natura cultelor pagane cu care concura si existenta rutelor comerciale de-a lungul Imperiului, pot fi factorii care au dus la raspandirea crestinismului.

Grupurile crestine au impartasit acelasi set de idealuri bazate pe predicarea mantuirii si putem argumenta ca aceasta unitate de idealuri este cea care a intarit si dezvoltata crestinismul. Deasemenea crestinii au fost invatati sa-si reamiteasca permanent de sacrificiul salvatorului lumii Isus, si sa se considere o familie, numindu-se reciproc frate si sora si sa se salute cu un sarut. Faptul ca religia crestina avea la baza o doctrina divina si impartaseau mesajul potrivit caruia toti crestinii erau supusi aceleasi legi divine si puteau realiza mantuirea prin renuntarea la pacat era ceva unic. Acest mesaj privind mantuirea a generat faptul ca persecutia nu are nici un efect asupra credinciosilor, oferind acestora posibilitatea de a-l imita pe Isus si de a face sacrificiul suprem pentru credinta, persecutia incurajand martiriul.

Unul dintre pricipiile cheie ale crestinismului au fost actele de caritate si sustinerea celor nevoiasi. Nici un alt grup religios din acele timpuri nu aveau prevazut ajutorarea celor saraci ca doctrina esentiala, dar crestinii au obligatia de a oferi nu numai ajutor spiritual, ci si practic celor nevoiasi. In istorie se descriu fapte cum crestinii in timpuri de epidemii de ciuma au ajutat la tratarea bolnavilor si la ingroparea mortilor, in timp ce reprezentantii altor culte au abandonat chiar si membrii propriilor familii care erau bolnavi. Aceste gesturi ar fi putut convinge oamenii ca crestinii au o protectie religioasa speciala, credinta lor in suferinta si povestile despre miracolele vindecatoare au fost mai eficiente in castigarea prozelitilor.

Notiunea de caritate nu s-a limitat numai la confort si consolare, crestinismul mostenind de la iudaism ideea de a da de pomana pentru iertarea pacatelor. Faptul ca bisericile crestine acumulau bogatie din donatiile tuturor oamenilor a facut ca in perioadele de crize financiare, comunitatile crestine sa fie capabile sa reziste acestor crize. Biserica crestina dezvoltand structuri si sistemeca aceasta bogatie acumulata sa fie distribuita acolo unde era nevoie, iar crestinii au dobandit reputatia ca au grija de ei, precum si de vaduve, orfani, bolnavi sau saraci. Aceste fapte au contribuit deasemenea la raspandirea crestinismului.

In concluzie, crestinismul este o religie unificata care face apel la o sectiune larga a populatiei si care ofera ajutor practic celor care au nevoie, inclusiv membrilor societatii care erau adesea marginalizati. Asa se face ca in fata persecutiei, majoritatea crestinilor au ramas neanfricosati, fiind convinsi ca durerea si suferinta lor fizica in aceasta viata duce la recompensa in viata de apoi.


Distribuie articolul


Spune-ne părerea ta