Daca ai putea cere presedintelui Iohannis sa citeasca o carte, care ar fi aceasta ?

Daca ai putea cere presedintelui Iohannis sa citeasca o carte, care ar fi aceasta ?
  • Acasă
  • /
  • Social
  • /
  • Daca ai putea cere presedintelui Iohannis sa citeasca o carte, care ar fi aceasta ?

Personal nu mi-as dori ca presedintele sa citeasca numai o singura carte. Dar, daca totusi as fi fortat sa aleg o singura carte pentru presedinte, ar fi greu sa-l omit pe „Regele Lear”. „Regele Lear” a fost scrisa in anul 1605 de catre William Shakespeare si publicata cativa ani mai tarziu in 1608. Aceasta este […]

Personal nu mi-as dori ca presedintele sa citeasca numai o singura carte. Dar, daca totusi as fi fortat sa aleg o singura carte pentru presedinte, ar fi greu sa-l omit pe „Regele Lear”.

„Regele Lear” a fost scrisa in anul 1605 de catre William Shakespeare si publicata cativa ani mai tarziu in 1608. Aceasta este o piesa de teatru tragica a carei actiune a fost plasata in Anglia cu cateva secole inainte de  a apare crestinismul in aceasta tara. Regele Lear reflecta tendintele filozofice si viziunile asupra lumii ca fundament social si politic al societatii, dezvaluind valorile si traditiile Evului Mediu si atrage cititorii prin intensitatea si actualitatea temei descrisa in piesa.

Regele Lear, este o poveste tragica despre conflictul filial, transformarea personala si pierderea ratiunii. Povestea se invarte in jurul Regelui care isi alunga prosteste singura fiica cu adevarat devotata si isi da seama prea tarziu de adevarata fata a celorlalte doua fiice ale sale. Tragedia incepe cu Regele Lear, un rege batran in prag de retragere, pregatindu-se sa imparta regatul intre cele trei fiice ale sale. Regele le pune pe acestea sa concureze pentru mostenirea lor, judecand cine isi poate proclama dragostea pentru el in cel mai bun mod posibil.

Regele Lear este un rege mandru, iute la manie, nu neaparat rau, dar avand o doza de rautate. Nebunia lui il duce la alungarea singurei fiice cu adevarat devotate si iubitoare pe nume Cordelia si la revelatia ca declaratiile de dragoste si devotament ale lui Regan si Goneril nu sunt simple cuvinte. In  timpul desfasurarii actiunii din piesa, Regele din cauza defectelor sale, isi pierde autoritatea ca rege, identitatea de tata si sanatatea mentala. O pierdere se bazeaza pe alta, dar ceea ce putem distinge in aceasta tragedie este sansa sa de mantuire. Odata ce Regele este complet nebun, acesta poate vedea ca regatul sau este distrus ( esuat, cum ar zice presedintele nostru ) si isi da seama ca ar fi trebuit sa faca mai mult pentru  a-i ajuta pe cetatenii infometati, in acelasi timp devine constient de faptul ca peste tot in regat exista coruptie si ca cetatenii saraci sunt tratati pe nedrept.

In concluzie, cand unei persoane incapabile sa conduca i se da puterea, va aparea inevitabil haosul si acest fenomen apare in piesa. De asemenea paradoxul din piesa lui Shakespeare explica modul in care personajele sanatoase mental actioneaza cu nebunie, iar personajele care au innebunit, sunt mai perspicace si actioneaza rational si normal. Regele Lear este un exemplu perfect de personaj care dezvaluie ca acest dublu paradox este adevarat.

Daca v-am facut curiosi nu ezitati sa cititi cartea Regele Lear, sau daca vi se pare greoi stilul in care este scrisa, urmariti o ecranizare a acestei capodopere.


Distribuie articolul


Spune-ne părerea ta