„Armată? Ce-i aia?”, ar răspunde mulți tineri care au în minte numai avioane moderne și bombe din jocurile video pe care le adoră atât de mult. Mă întrebam în ultima vreme cum ar fi dacă România ar intra în conflict militar cu alte țări. Ceva îmi spune că bărbații noștri atât de curajoși și mândri de frumusețea lor neasemuită s-ar ascunde după fustele mamelor, s-ar duce la inamic plângând cu lacrimi amare cerându-și iertare sau s-ar sinucide.
Armata este necesară pentru o societate sănătoasă pentru că educă bărbații să fie responsabili, să ofere siguranță celor din jur și mai mult de atât, îi învață să fie ordonați și să respecte tot ce există în jurul lor. Ar fi bine dacă niciun bărbat nu ar folosi cunoștințele dobândite în timpul armatei pe câmpul de luptă într-un război, dar cu siguranță așa tinerii ar deveni bărbați.
Văd tot mai des oameni în toată firea, aproape de 30 de ani care încearcă să păcălească maturitatea și încă stau pe lângă părinți depinzând de ei sentimental și financiar. Sunt mulți tineri care nu știu să-și poarte de grijă și se consideră foarte maturi și independenți, dar dacă îi pui să facă ceva sau îi lași singuri mai mult de 3 săptămâni vor realiza câte fac părinții pentru ei.
Dacă armata ar fi iar obligatorie ar însemna că toți băieții ar parcurge o etapă importantă din viața lor în care ar învăța ce înseamnă disciplina, ordinea și respectul. Cu toate acestea, într-o societate în care aceste elemente s-au pierdut este greu de crezut că nu ar exista oameni care ar plăti o sumă generoasă ca să se bucure de confortul căminului și să lase armata pentru alții, mai săraci sau fără relații importante. Cu siguranță s-ar găsi soluții inventive care să-i scutească de responsabilitate.
Dincolo de respect și responsabilitate există povara morții care maturizează pe oricine indiferent de vârstă sau de sex. Este de neimaginat pentru un necunoscător teama de moarte atunci când înțelegi că trebuie să mergi pe front ca să îți aperi țara. De aceea, trebuie un sistem care să motiveze tinerii, trebuie să existe un sentiment de apartenență foarte puternic pentru a motiva pe acești bărbați să lupte pentru un petic de pământ.
Acest devotament este de neimaginat pentru românii din țara noastră care mai degrabă s-ar duce în alte țări mai dezvoltate decât să rămână în țară pentru a schimba în bine evoluția acesteia. Atâta timp cât dragostea față de țară nu există, atât armata cât și maturizarea prin intermediul acesteia sunt imposibile pentru că simbolul adevărat s-a pierdut în timp.
Cine este el? De unde vine? De ce a ales să riște la ordin într-o lume în care nu mai este obligat să o facă? Cine a ales totuși să facă ceea ce multor bărbați le repugnă – să se înroleze, deși serviciul militar nu mai este obligatoriu ? Dacă mâine ar suna goarna, cine sunt cei care apără țara prăduită de politicieni, abandonată de tineri, blazată și îmbătrânită înainte de vreme?
REZERVA OPERAȚIONALĂ A ARMATEI ROMÂNIEI, UN CONCEPT NOU
Din Programul de guvernare a Aliantei USR-PLUS
Profesionalizarea Armatei a presupus trecerea la un nou sistem de asigurare a resursei umane necesare forțelor. Procesul a fost însă ineficient, iar în acest moment ne confruntăm cu o criză de personal militar în toate categoriile de forță. Obiectivul de profesionalizare, așa cum a fost definit inițial, nu a prevăzut și corelarea cu nevoia de a avea o rezervă de forțe care să răspundă unor cerințe specifice unei armate moderne. Nevoia de a genera o rezervă operațională este stringentă.
În acest scop, USR va promova dezvoltarea și implementarea rezervei operaționale a Armatei României, precum și a unui sistem național de pregătire și instruire. Propunem elaborarea unei strategii speciale care să conecteze sistemul de forțe active cu grupul de rezerviști și să asigure mobilizarea și regenerarea forțelor în parametri optimi de cantitate, calitate și viteză. Totodată, USR va iniția dezbateri naționale privind instituirea serviciului militar pe bază de voluntariat