Daca religia ta iți cere sa urăști pe cineva, ai nevoie de alta religie

Daca religia ta iți cere sa urăști pe cineva, ai nevoie de alta religie
  • Acasă
  • /
  • Social
  • /
  • Daca religia ta iți cere sa urăști pe cineva, ai nevoie de alta religie

Dupa 1989 generația tânăra de atunci a început sa consume cu interes valorile occidentale. Țin minte ca cei care ascultam Nirvana ne numeam nirvanisti, iar cei care preferau The Prodigy se auto-intitulau prodigisti si asa mai departe. Dupa vreo 10 -15 ani nirvanistii și prodigistii crescuseră mari, iar locul lor a fost luat de cei […]

Dupa 1989 generația tânăra de atunci a început sa consume cu interes valorile occidentale. Țin minte ca cei care ascultam Nirvana ne numeam nirvanisti, iar cei care preferau The Prodigy se auto-intitulau prodigisti si asa mai departe. Dupa vreo 10 -15 ani nirvanistii și prodigistii crescuseră mari, iar locul lor a fost luat de cei care ascultau manele, adică de maneliști.

Daca nirvanistii și prodigistii anilor 1990 erau în marea lor majoritate tineri, maneliștii nu au o limita de vârsta ii întâlnim și la 15 ani, dar și la 70 de ani. „Maneliștii” în vârsta de 70 de ani sunt cei care visează în fiecare zi refacerea comunismului, își amintesc cu nostalgie cozile la „chitari” și „ adidași”, la cartele de ulei și zahar și la cele 2 ore de televiziune.  

„Maneliștii” de vârsta medie 45-55 de ani sunt un pic diferiți. Aceștia au apucat apusul ceaușismului  și și-au format valorile și principiile de viata răsfoind oficiosul Scânteia a defunctului partid comunist. Nu este vina lor ca sunt asa,din cauza lipsei de ziare și posturi de televiziune, „maneliștii” de vârsta medie și cei de vârsta înaintata au fost spălați pe creiere de atâta propaganda comunista, încât un alt Dumnezeu decât Ceaușescu pentru ei nu exista. „Maneliștii” de vârsta medie și înaintata iubesc stabilitatea, chiar daca asta înseamna o viata la limita sărăciei, sărăcia fiind mai acceptata decât „haosul politic”. „Manelistul” de vârsta medie își spune ca este de preferat stabilitatea, pacea și sărăcia, decât capitalismul concurențial.

„Maneliștii” de generația tânăra sunt ceva mai romantici, aceștia îl poarta de George Simion și partidul AUR pe tricou sau pe geaca și cred în menirea acestui partid. „Maneliștii” tineri în general nu au dat niciodată cu sapa pe tarlalele patriei și nimeni nu le-a spus să-și scoată cercelul din ureche pentru ca nu corespunde ideologiei partidului. „Maneliștii” tineri nu știu ce înseamna sa reținut de miliție pentru ca porți blugi capitaliști și ca urmărești  filme capitaliste la videocasetofon. „Maneliștii” tineri au uitat istoria tarii pe care au învățat-o la scoală și prefera polemica celor de la AUR. Pentru ca asa e „cool” și pentru ca George Simion este „cool” nu-i asa.

Ma așteptam ca la „tara” sa nu dispară țăranii de tipul lui Moromete, ma întrebam unde sunt țăranii de alta data, care te puteau uimi cu o vorba de duh. Astăzi Moromeții au dispărut, fiind înlocuiți de alcoolicii de la birtul comunal, care au un singur scop sticla și bătaia. Tânărul „manelist” de la tara nu se simte bine, daca nu trage vreo câteva kile de vin și nu sparge măcar un cap pe seara. Tânărul „manelist” nu mai este interesat de tradiții și datini, ci doar de baruri. Apare o întrebare logica : Cine este vinovat de aceasta ? Oare asta nu este cea mai mare tragedie într-o Românie aproape eminamente agrara ?


Distribuie articolul


Spune-ne părerea ta