De ce Canalul Suez este atât de important?

De ce Canalul Suez este atât de important?
  • Acasă
  • /
  • Social
  • /
  • De ce Canalul Suez este atât de important?

Au fost necesari 10 ani și 1,5 milioane de muncitori pentru a construi în secolul al XIX-lea, si o navă uriașă pentru a-l înfunda în 2021. Calea navigabilă artificială lungă de 120 de mile, cunoscută sub numele de Canalul Suez , a fost un potențial punct de aprindere pentru conflictele geopolitice de la deschiderea sa […]

Au fost necesari 10 ani și 1,5 milioane de muncitori pentru a construi în secolul al XIX-lea, si o navă uriașă pentru a-l înfunda în 2021.

Calea navigabilă artificială lungă de 120 de mile, cunoscută sub numele de Canalul Suez , a fost un potențial punct de aprindere pentru conflictele geopolitice de la deschiderea sa în 1869. Acum, canalul, se află în știri dintr-un motiv diferit: o navă de containere de o milă lungă, deținută de japonezi, care venea din Chinei spre Europa, a ramas impotmolita in canal de cateva zile, blocând peste 100 de nave.

Unde este Canalul Suez?

Canalul se află în Egipt, conectând  orasul Port Said de la Marea Mediterană la Oceanul Indian prin Marea Roșie. Canalul permite o destinatie  mai directă între Europa și Asia, eliminând necesitatea de a înconjura Africa și de a reduce timpul de călătorie cu zile sau săptămâni.Canalul este cel mai lung din lume fara ecluze.Timpul de tranzitare de la un capăt la celalalt capăt este în medie de aproximativ 13 până la 15 ore.

Cine a construit Canalul Suez și când?

Canalul, deținut inițial de investitori francezi, a fost conceput când Egiptul se afla sub controlul Imperiului Otoman la mijlocul secolului al XIX-lea. Construcția a început începutul anului 1859, excavarea a durat 10 ani, iar proiectul a necesitat aproximativ 1,5 milioane de muncitori.

Ce țară controlează canalul acum?

Puterile britanice care au controlat canalul prin primele două războaie mondiale și-au retras forțele în 1956, după ani de negocieri cu Egiptul, renunțând efectiv la autoritatea guvernului egiptean condus de președintele Gamal Abdel Nasser.

Care a fost „criza Suezului” care aproape a dus la război?

Criza a început în 1956, când președintele Egiptului a naționalizat canalul după plecarea britanicilor. El a luat alte măsuri care au fost considerate amenințări la adresa securității de către Israel și aliații săi occidentali, ducând la o intervenție militară a forțelor israeliene, britanice și franceze.

Criza, s-a încheiat la începutul anului 1957 în baza unui acord supravegheat de Organizația Națiunilor Unite. Rezultatul a fost văzut ca un triumf pentru naționalismul egiptean, dar moștenirea acestuia a fost un curent secundar în Războiul Rece.

Canalul a fost închis vreodată de atunci?

Egiptul a închis canalul timp de aproape un deceniu după războiul arab-israelian din 1967, când calea navigabilă era practic o linie de front între forțele militare israeliene și egiptene. Câteva legături accidentale de pământ au închis canalul de atunci.

Canalul Suez a fost conceput pentru a face față navei uriașe care a aterizat?

Nava esuata, Ever Date, care este operată de linia de transport maritim Evergreen, este una dintre cele mai mari nave de containere din lume, aproximativ la lungimea Empire State Building.

Deși canalul a fost inițial proiectat pentru a manipula nave mult mai mici, canalul a fost largit si dragat pentru nave mari.

Vizibilitatea slabă și vânturile puternice, care au făcut ca containerele stivuite ale lui Ever Date sa actioneze ca velele unei corabii, se crede că l-au împins de la curs și au dus la esuarea acestuia.

Salvatorii au încercat o serie de remedii: tragerea cu remorcherele, dragarea sub corpul navei și folosirea unui încărcător frontal pentru excavarea terasamentului estic. Dar dimensiunea și greutatea navei, 200.000 de tone metrice, au pus piedici salvatorilor.

O închidere prelungită ar putea fi extrem de costisitoare pentru proprietarii navelor care așteaptă să tranziteze canalul. Proprietarul companiei EverGreen se confruntă deja cu pagube de  milioane de dolari în daune de asigurare și costul serviciilor de salvare de urgență. Guvernul egiptean, care beneficiaza de venituri de 5,61 miliarde de dolari anual din taxele de tranzitare , are, de asemenea, interes vital în reflotarea Ever Date și redeschiderea căii navigabile.


Distribuie articolul