De ce este util să gândești încet ?

De ce este util să gândești încet ?
Portrait of worried bearded young man looking up with hand on chin. Studio shot, grey background.

Mintea umană tinde să ia scurtături pentru a decide rapid, pentru a economisi energie și pentru a crește șansele de supraviețuire . De exemplu, imaginați-vă că nu puteți evita rapid un obiect contondent care vine spre tine. Într-adevăr, reflexele noastre, ca mecanisme de acțiune rapidă, sunt necesare pentru supraviețuire. În stilul de viață rapid de […]

Mintea umană tinde să ia scurtături pentru a decide rapid, pentru a economisi energie și pentru a crește șansele de supraviețuire . De exemplu, imaginați-vă că nu puteți evita rapid un obiect contondent care vine spre tine. Într-adevăr, reflexele noastre, ca mecanisme de acțiune rapidă, sunt necesare pentru supraviețuire. În stilul de viață rapid de astăzi, de multe ori ne simțim din ce în ce mai presați să luam decizii imediate si eficiente , care să ne permită să îndeplinim cerințele care ni se impun. Primatul acestui mod de a acționa tinde să lase gândirea lentă pe plan secund.

A gândi rapid și a gândi încet sunt două moduri de a lua decizii de care poți profita în funcție de situația ta. Una nu este mai importantă decât alta și ambele sunt necesare. Cu toate acestea, în prezent, viteza pare să aibă mai multă greutate.

Gândirea rapida este mai economica, deoarece necesită puțină energie, dar nu este perfecta. De fapt, această rută de procesare este predispusă la părtiniri și erori sistemice care ajung să afecteze deciziile pe care le iei.  Gândirea rapida, vă direcționează către sursa brusc. Va face să păreți dezgustat când vedeți ceva neplăcut. Vă permite să conduceți sau să faceți activități pe pilot automat. Vă permite să înțelegeți propoziții simple. Vă ajută să recunoașteți rapid obiectele.

Pe de altă parte, gândirea lentă promovează luarea deciziilor controlat.

Aceasta gândire nu poate funcționa fără o atenție concentrată și voluntară. Necesită mai mult efort și consum de energie, așa că devine obositoare pentru oricine o folosește constant perioade lungi de timp.

Câteva exemple de gândire lenta:

Privind și așteptând schimbarea semafoarelor. Găsirea unei cărți în bibliotecă. Comparând două produse pentru a afla care este cel mai bun.  Ascultarea vocii unei persoane în mijlocul zgomotului din jur.

Gândirea și procesarea informațiilor într-un mod lent și detaliat vă ajută să reflectați mai bine asupra circumstanțelor în care vă aflați, a oricăror probleme asociate și a soluțiilor pe care le puteți utiliza pentru a le rezolva. De fapt, gândirea lentă vă face posibil să legați mai bine opțiunile cu consecințele lor respective. Gândirea critică este direct asociată cu un mod de gândire încetinit care implică o analiză atentă a ideilor.

Deși sistemul de gândire rapidă  poate efectua calcule matematice de bază, cum ar fi 2+2=4, întâmpină dificultăți serioase în efectuarea unor calcule mai complexe care necesită un raționament mai profund. Prin urmare, dacă ar trebui să analizați și să rezolvați o problemă matematică folosind diferite formule, gândirea rapidă nu ar fi indicata. Ai mult mai multe șanse să reușești cu o gândire lentă.

De asemenea, rezolvarea eficientă și eficientă a problemelor statistice necesită o gândire lentă, cel care gândește rapid, nu este un statistician bun. Poate oferi soluții automate și rapide, dar nu poate garanta că răspunsul va fi corect.

Pentru a vă regla gândurile și acțiunile, trebuie să gândiți încet . Gândirea lentă vă ajută să vă gândiți la ceea ce faceți. Privind, analizând și reflectând asupra propriilor gânduri și comportamente, puteți iniția planuri de acțiune care vă ajută să gestionați mai bine aceste procese.

În cele din urmă, gândirea rapidă și gândirea încet sunt procese la fel de utile și benefice . Cel mai bine este să nu te gândești la unul ca fiind mai bun sau mai rău decât celălalt. În schimb, concentrați-vă pe a afla când să alegeți unul sau altul, în funcție de circumstanțele.


Distribuie articolul