De ce lumea trebuie sa le multumeasca marinarilor ?

De ce lumea trebuie sa le multumeasca marinarilor ?
  • Acasă
  • /
  • Social
  • /
  • De ce lumea trebuie sa le multumeasca marinarilor ?

De cand omul a observat ca poate traversa un curs de apa cu ajutorul unui bustean, lumea  a inceput sa se micsoreze pentru acesta. Apoi si-a dat seama ca poate transporta orice pe calea apei inventand ceea ce se numeste comerul maritim. Astazi industria de transport maritim, denumita si industria invizibila, este cruciala pentru existenta […]

De cand omul a observat ca poate traversa un curs de apa cu ajutorul unui bustean, lumea  a inceput sa se micsoreze pentru acesta. Apoi si-a dat seama ca poate transporta orice pe calea apei inventand ceea ce se numeste comerul maritim. Astazi industria de transport maritim, denumita si industria invizibila, este cruciala pentru existenta economiei globale, insa putini oameni au idee ce se intampla pe mare. Industria maritima este o industrie secreta si fascinanta in  acelasi timp. Dar oricat de esentiala este economia pentru omenire, daca nu ar exista munca dura si riscanta a acestor oameni care muncesc pe nave, comertul global s-ar opri si oamenii ar fi lipsiti de bunurile de baza, fiindu-le extrem de greu sa supravietuiasca in unele zone ale globului.

Aceasta categorie de oameni speciali adesea este neglijata de catre organizatiile internationale si chiar de propriile state a caror cetateni sunt. Daca depasiti imaginatia fantezista a calatoriilor pe mare, veti vedea stilul de viata dur pe care marinarii il traiesc si privatiunile pe care acestia le suporta pe mare, totul pentru ca lumea sa continue sa se bucure de viata avand toate cele necesare acesteia datorita muncii de pe nave.

90% din bunurile fabricate in lume sunt livrate pe mare. Aproape toate marfurile vandute in lumea intreaga sunt transportate pe nave, acestea avand nevoie de oameni super-calificati pentru a le exploata, intretine si repara. Datorita acestor oameni calificati si curajosi, afacerile din aceasta lume continua sa prospere, iar oamenii sa poata cumpara lucrurile si bunurile pe care si le doresc. Desi marinarii lucreaza intr-un mediu invizibil pentru ceilalti oameni, munca lor este indispensabila.

Una dintre cele mai mari dificultati cu care se confrunta marinarii in viata lor, este departarea de cei dragi in timpul; in care muncesc pe mare. Lipsa evenimentelor familiale, ratarea zilelor de nastere ale celor dragi, reprezinta pretul. Este o alegere dificila pe care acestia o fac, dar cineva trebuie sa faca acest job, iar marinarii sunt suficient de duri pentru a accepta acest fapt. In timp ce oamenii de pe uscat sarbatoresc si socializeaza in orice ocazie , marinarii continua sa munceasca pe mare pentru a se asigura ca aceste sarbatori nu se opresc, aceasta facandu-se chiar cu pretul propriei fericiri.

Transportul marfurilor dintr-un port in altul, implica de multe ori confruntarea cu furtuni violente si valuri monstruoase. Marea nu este atat de prietenoasa pe cat pare cand este privita de pe plajele insorite ale statiunilor in care ne petrecem concediul. Cu toate progresele tehnologice, un marinar aflat pe mare se afla la mila naturii. Cu toate ca anual se intampla ca unele nave sa se scufunde si sa existe victime in randul navigatorilor, acest fapt nu ii sperie pe marinari, ei sunt nascuti si educati pentru astfel de conditii. Marinarul este greu de daramat si are puterea sa continue munca chiar daca nava se afla in cea mai teribila furtuna. Daca credeti ca munca in asemenea conditii este distractiva, va spun ca va inselati foarte mult. Nu toata lumea o poate face.

Munca pe nave nu este usoara, de la zonele cu piraterie si zonele de razboi prin care navele trebuie sa treaca si pana la problemele de sanatate munca marinarilor este extrem de dificila si riscanta. Vizitati o nava si veti intelege. Marinarii sunt predispusi la multe boli specifice zonelor prin care nava trece, in afara pericolelor fizice datorate accidentelor, bolilor unii marinari cad prada problemelor psihologice datorita singuratatii, lipsei familiei, oboselii. Mai mult de atat daca se intampla ceva la bord, in marea majoritate a cazurilor nu exista posibilitatea de a apela la un specialist pentru a primi ajutor medical. Marinarii trebuie sa gestioneze totul cand sunt pe mare, inclusiv aceste probleme medicale. Dar, indiferent de cate riscuri intampina, marinarii isi continua jobul dobandind cunostiinte medicale si pregatindu-se pentru anumite urgente medicale. Dvs, ce ati face daca va accidentati in timp ce munciti si nu aveti posibilitatea de a apela la un cadru medical calificat sau unui spital, ei bine marinarii indeplinesc unele dintre cele mai periculoase joburi fara un medic in jur.

Si in final, marinarii sunt probabil unii dintre putinii oameni care inteleg adevarata valoare a familiei si a muncii. Dar cu toate ca multe guverne continua sa le ignore drepturile, acestia sunt constienti de importanta muncii lor,pentru ca stiu ca timpul lor atat pe nava, cat si pe uscat, este limitat, dar este singura optiune pe care o accepta.


Distribuie articolul