De ce marinarii nu pot naviga fără să urmeze cursuri de formare STCW ?

De ce marinarii nu pot naviga fără să urmeze cursuri de formare STCW ?
  • Acasă
  • /
  • Social
  • /
  • De ce marinarii nu pot naviga fără să urmeze cursuri de formare STCW ?

Cursurile de pregătire STCW, cunoscute și sub denumirea de cursuri de formare, certificare și supraveghere pentru personalul maritim navigant, reprezinta una dintre necesitățile de bază pentru ca orice persoană să se califice ca marinar. Un navigator trebuie să fie bine instruit înainte de a putea fi considerat pregatit pentru a fi imbarcat pe nava. Eliberată […]

Cursurile de pregătire STCW, cunoscute și sub denumirea de cursuri de formare, certificare și supraveghere pentru personalul maritim navigant, reprezinta una dintre necesitățile de bază pentru ca orice persoană să se califice ca marinar. Un navigator trebuie să fie bine instruit înainte de a putea fi considerat pregatit pentru a fi imbarcat pe nava.

Eliberată de Organizatia Maritima Internationala ( IMO ), această completare specială a fost făcută la regulile care guvernează navigatorii și pregătirea acestora pentru o carieră maritimă în 1978.  De atunci, certificarea de formare STCW  este o obligatie pentru navigatori înainte ca aceștia să poată fi considerați pe deplin calificați pentru a gestiona riscurile implicate pe nave si pe mare.

Motivul pentru care navigatorii nu pot naviga fără pregătirea STCW 95 este cel mai evident – pentru propria lor siguranță. Având în vedere nivelul mare de riscuri implicate pe mare, este important ca fiecare marinar să fie instruit corespunzător în fiecare aspect posibil care l-ar putea ajuta să facă față problemelor de pe mare. Din această cauză a fost introdusă certificarea de formare STCW și de atunci a devenit obligatorie. Acesta constă într-un număr de cursuri de pregătire pentru un navigator privitoare la diferitele tipuri de situații care pot apărea pe o navă, împreună cu modalități de a face față. Se începe cu cele mai elementare aspecte ale antrenamentului și se trece la domeniile mai complexe.

Justificarea organizării acestor cursuri de formare în transport maritim poate fi înțeleasă din însăși natura acestor cursuri. O formare STCW 95 începe cu un curs de siguranță personală și responsabilitate socială (PSSR) care tratează cele mai elementare aspecte ale siguranței personale a unui navigator de pe navă și trece la tehnici de supraviețuire. Ambele aspecte sunt absolut necesare pentru o persoană de pe o navă în condiții dure pe mare. Alte cursuri implicate în pregătirea STCW95 includ pregătirea elementară de prim ajutor, care este esențială pentru creșterea șanselor de supraviețuire pe o navă în conditii de urgenta.

Pe lângă acestea, celelalte cursuri includ, comunicare eficientă la bord, prevenirea poluării marine, respectarea procedurilor de urgență, instruire pentru stingerea incendiilor, instruire pentru abandonarea navelor, utilizarea echipamentelor de salvare etc. Toate aceste cursuri sunt  predate sub un singur titlu major, STCW 95. Marinarii fac si  o instruire practică, care le oferă o experiență în timp real. Această experiență poate fi crucială în timpul unei urgențe. Un membru al echipajului neinstruit este la fel de probabil să-și pună viața în pericol, precum să pună în pericol șansele de supraviețuire ale celorlalti membri ai echipajului.

Scopul principal al certificării STCW este de a stabili un set standard acceptat la nivel internațional de măsuri de siguranță care poate fi implementat de marinarii din întreaga lume și îi va face capabili să facă față oricărei situații, indiferent în ce parte a lumii se află, scopul face ca această formare să fie suficient de adecvată pentru a fi considerată un aspect extrem de important al cunoștințelor fiecărui navigator.


Distribuie articolul