De ce ne lamentam tot timpul, fara a face nimic?

De ce ne lamentam tot timpul, fara a face nimic?
  • Acasă
  • /
  • Social
  • /
  • De ce ne lamentam tot timpul, fara a face nimic?

Foarte dificil de scris cate ceva acum in prag de alegeri. Ma gandesc cu oarecare compasiune la politicienii nostri, care trebuie sa negocieze dupa 6 decembrie aliante si guvernari, pentru a ne face si noua muritorilor de rand sa ne fie mai bine. Nu prea mai vreau sa scriu despre politica, deoarece am un mare […]

Foarte dificil de scris cate ceva acum in prag de alegeri. Ma gandesc cu oarecare compasiune la politicienii nostri, care trebuie sa negocieze dupa 6 decembrie aliante si guvernari, pentru a ne face si noua muritorilor de rand sa ne fie mai bine. Nu prea mai vreau sa scriu despre politica, deoarece am un mare sictir, mai ales ca vine dupa o campanie anosta si fara continut, mai ales din partea PSD si PNL, de aceea decat sa scriu orice prefer pe altii sa-i las sa vorbeasca. Unii care au vorbit prin secolul XIX parca se uita si acum la prostia noastra existentiala si zambesc ironic, mai ales daca te numesti Titu Maiorescu.

Aparitia Romaniei moderne in a doua jumatate a secolului XIX a fost un conflict si o confruntare de idei, intre liberalismul de la Bucuresti si spiritul critic de la Iasi. Liberalii munteni, aflati sub influenta Frantei, gandeau in termenii unei occidentializari rapide, pentru a oferi sansa Romaniei sa ajunga din urma civilizatia europeana. Conservationismul de la Iasi era sub influenta spiritului critic si romantic german, aceste dezbateri se organizau in general, de catre intelectualii moldoveni in cadrul societatii Junimea. 

Titu Maiorescu a fost personalitatea de marca a acestei societati culturale Junimea. Titu Maiorescu a studiat la Berlin si la Paris, filozofia, intorcandu-se in tara in anul 1861. Impreuna cu I.Negruzzi, P.P. Carp, Vasile Ponor si T. Rosetti, au infiintat in anul 1863, societatea Junimea, a carei prestigiu nu a fost egalat pana astazi de nici o alta grupare literara sau culturala. Pe la Junimea au trecut marile nume ale literaturii romane, de la Mihai Eminescu pana la Octavian Goga.

Spre deosebire de marile personalitati care populau societatea Junimea si Romania in secolul XIX, ce vedem astazi. In Romania anului 2020, vedem politicieni “proeuropeni” care au ingropat idealurile europene, partide politice care sunt diferite doar cu numele, “doctori” cu teze de doctorat plagiate, justitie fara justitie, functionari corupti, libertate de expresie metamorfozata in libertatea insultei si injuraturii.

Cand ne punem intrebarea de ce avem asa dificultati majore in implementarea politicilor europene si de ce atestam ipocrizia clasei politice in acest proces, putem sa raspundem fara a gresi prea mult, ca aceasta dificultate vine din faptul ca romanii in mare masura, percep UE mecanic, geografic si politic, fara a avea o perceptie istorica, spirituala, culturala a identitatii noastre europene. Pentru ca in esenta sa poporul inca nu este decis daca apartine civilizatiei europene sau celei euro-asiatice, dupa aproape cinci decenii de comunism.


Distribuie articolul


Spune-ne părerea ta