Nu este neobișnuit să auzi că industria modei și a textilelor este a doua industrie cu cea mai mare poluare din lume. Deși acest lucru nu este real, este totuși o industrie foarte poluantă, cu un mare impact asupra mediului.
Confecționarea hainelor înseamnă creșterea bumbacului (în moduri dăunătoare și neregeneratoare), țeserea lânii sau fabricarea textilelor sintetice (cum ar fi nailonul, din fibre de plastic). Mai mult, hainele iau și coloranți și alte tratamente poluante chimic și sunt transportate de cele mai multe ori de la un capăt al planetei – costuri de transport care sunt foarte poluante. În același timp, la nivel social, aceasta este o industrie în care de cele mai multe ori angajații lucrează în condiții mizerabile în țările nedezvoltate sau în curs de dezvoltare în care forța de muncă este ieftină și drepturile sociale nu sunt protejate.
Din toate aceste motive, este important să adoptam o imbracaminte mai în ton cu o industrie a ecologica. Iată cateva sfaturi simple și eficiente pentru a îmbunătăți impactul asupra mediului al hainelor tale. Totul în numele unei mode mai ecologice, mai etice și responsabile.
Desigur, unele tipuri de țesături sau tratamente sunt mai ecologice decât altele. De exemplu, vata sau bumbacul organic sunt, în general, mult mai ecologice decât materialele sintetice care necesită combustibili fosili pentru cantități mari de energie pentru transformarea lor. Dar între două haine, una ar trebui să fie verde și cealaltă mai clasică, ceea ce îi va influența cel mai mult impactul asupra mediului va fi momentul în care veți păstra această îmbrăcăminte în stare bună și a putea fi folosită. Un tricou din in organic poate fi mai puțin verde decât un tricou convențional din bumbac, dacă păstrezi al doilea 5 ani fără a-l deteriora, în timp ce primul va rezista doar 2-3 ani.
În acest fel, cel mai important factor pentru reducerea impactului modei asupra mediului este calitatea. Dacă cumpăram produse de calitate, realizate din materiale durabile și finisaje corecte, le putem păstra pentru o perioadă mai lungă de timp. Și acest lucru reduce considerabil impactul achizițiilor dvs. de „modă”. Deci, dacă facem cumpărături și dorim să fim ecologici, cumpăram mai puțin, dar pariam pe produse de calitate care vor costa în mod necesar mai mult.
De exemplu, un pulover din lână merino cu tricot de calitate este mai bun decât un pulover din lână și materiale sintetice, slab țesute, care nu va ține, sau pantofii din piele, cu talpa norvegiană cusută sau cusută Goodyear, vor fi mai rezistenți și îi vom păstra timp de 8 sau 10 ani.