De ce să votezi?

Sansele ca votul unei persoane sa afecteze rezultatul unei alegeri sunt foarte slabe.  In ultima suta de ani doar un singur scrutin din Buffalo – SUA cu ocazia alegerii primarului a fost decis printr-un singur vot. Cu toate acestea oamenii continua sa voteze. De ce ? Poate ca votam in acelasi spirit cu care cumparam […]

Sansele ca votul unei persoane sa afecteze rezultatul unei alegeri sunt foarte slabe.  In ultima suta de ani doar un singur scrutin din Buffalo – SUA cu ocazia alegerii primarului a fost decis printr-un singur vot.

Cu toate acestea oamenii continua sa voteze. De ce ?

Poate ca votam in acelasi spirit cu care cumparam bilete la loterie. La urma, urmei sansele de a castiga la loterie sau de a influenta alegerile sunt destul de similare. Din perspectiva financiara, loteria este o investitie proasta. Dar este distractiv si ieftin, deoarece cu pretul unui bilet se cumpara dreptul de a visa felul in care ne vom cheltui castigurile, la fel visam si faptul ca votul nostru va avea un impact asupra politicii.

Sau poate ca am fost invatati ca este o datorie cetateneasca, crezand ca votul este un lucru bun pentru societate daca oamenii voteaza si ne simtim vinovati daca nu votam.

Dar daca toti romanii cu drept de vot s-ar gandi sa voteze, ce spuneti ar mai avea loc alegeri ?


Distribuie articolul


Spune-ne părerea ta