De la statutul de vanator-culegator la cel de agricultor

De la statutul de vanator-culegator la cel de agricultor
Go ahead and continuously improvement concept, silhouette man jump on a cliff from past to future with cloud sky background.
  • Acasă
  • /
  • Social
  • /
  • De la statutul de vanator-culegator la cel de agricultor

Stiinta este cea careia ii datoram schimbarile profunde din viata noastra. Astronomia ne-a invatat ca planeta nostra nu este centrul Universului, ci unul dintre miliardele de corpuri ceresti. Biologia ne invata ca nu suntem creati de cineva, ci am evoluat impreuna cu milioane de alte specii. Astazi arheologia vine si demoleaza o alta credinta falsa, […]

Stiinta este cea careia ii datoram schimbarile profunde din viata noastra. Astronomia ne-a invatat ca planeta nostra nu este centrul Universului, ci unul dintre miliardele de corpuri ceresti. Biologia ne invata ca nu suntem creati de cineva, ci am evoluat impreuna cu milioane de alte specii. Astazi arheologia vine si demoleaza o alta credinta falsa, faptul ca istoria omenirii din ultimul milion de ani este o poveste de succes. 

Traim mai bine decat oamenii din Evul mediu, care la randul lor traiau mai bine decat oamenii cavernelor si care o duceau mai bine decat maimutele. Daca este sa analizam datele istorice tragem concluzia ca in cea mai mare parte, am fost vanatori si culegatori de plante si fructe salbatice. Filozofii numesc acest tip de viata, urat si brutal. Deoarece nu cultivam, deci nici nu depozitam hrana, nu aveam nici o clipa de ragaz si luptam permanent pentru a vana si a gasi plante si fructe salbatice. Scaparea noastra a fost in urma cu circa 10000 de ani, cand oamenii au inceput sa domesticeasca animalele si sa cultive plante. Astazi in lume mai sunt cateva triburi de vanatori-culegatori.

Dintr-o oarecare perspectiva stau si ma intreb : „ De ce stramosii nostri vanatori-culegatori au adoptat agricultura ?” Bineinteles ca este o intrebare prosteasca, dar ea arata progresul  omenirii, care a adoptat o modalitate eficienta de a obtine mai muta hrana cu un volum de munca mai mic. Ganditi-va ca sunteti un vanator-culegator si pasiti brusc pentru prima data intr-o livada incarcata cu fructe sau dati peste o pasune plina cu oi, puteti sa-mi spuneti cat timp va ia sa apreciati acest progres si avantajele agriculturii ?

Acest progres al omenirii dat de agricultura a facut ca artele si stiintele sa infloreasca, oamenii avand acum mai mult timp pentru aceste activitati, recoltele stranse si depozitate in hambare au creat mai mult timp liber pentru a putea construi minuni arhitecturale si asa mai departe. In lume la ora actuala mai exista triburi de asa zisi oameni primitivi, precum bosimanii din Kalahari care continua sa se intretina din vanatoare si cules de plante si fructe salbatice. Un bosiman intrebat odata, de ce nu imita triburile vecine si sa practice agricultura, a raspuns ca nu este necesar atat timp cat in jungla se gasesc o multitudine de posibilitati de a gasi mancare. Pe de o parte are dreptate, hrana nostra se concentreaza pe alimente bogate in carbohidrati, cum ar fi orezul sau cartoful, iar amestecul de plante si carnea animalelor salbatice din dieta bosimanilor le ofera acestora mai multe proteine si un echilibru mai bun al alimentatiei. Bosimanii mananca aproximativ 75 de plante salbatice diferite si este de neconceput ca acestia ar putea muri de foame.

In concluzie orice progres inseamna a renunta la ceva pentru altceva, noi am renuntat la statutul de vanator si culegator pentru a adopta agricultura si cresterea animalelor, progres care ne-a facut sa avem timp disponibil pentru a dezvolta stiintele, artele si a incepe sa intelegem tainele Universului. Dar, acest progres a dus omenirea la aparitia inechitatilor sociale. Misterul care persista este trecerea aproape brusca acum circa 10000 de ani la agricultura in acelasi timp in mai multe colturi ale lumii. Cine si ce anume a hotarat acest pas, dupa ce am fost un milion de ani vanatori si culegatori?

Daca este sa ne luam dupa Biblie, Dumnezeu a fost poate la originea acestui pas, prin faptul ca a plantat in Gradina Raiului copacul cu fructul cunoasterii, iar omul care era numai un vanator si culegator a mancat din el. Dupa care a inceput aventura progresului care continua si astazi. Progres care a inceput desigur cu agricultura, stiti povestea cu Abel si Cain, unul crescator de animale si celalalt cultivator. De spun ca agricultura a generat conflicte? Ganditi-va tot la legenda cu Abel si Cain.

Revenind pe plaiurile noastre mioritice, unii compara teritoriul Romaniei cu Gradina Maicii Domnului, din nefericire inca romanii nu au descoperit  si mancat din fructul cunoasterii, pentru a observa goliciunea din noi. Poate in viitor vom descoperi fructul cunoasterii si vom progresa si noi de la statutul de „vanatori-culegatori” la cel de „agricultori”.


Distribuie articolul


Spune-ne părerea ta