Decembrie 1989 – Decembrie 2021. Ce am dorit atunci si ce avem acum.

Decembrie 1989 – Decembrie 2021. Ce am dorit atunci si ce avem acum.
  • Acasă
  • /
  • Social
  • /
  • Decembrie 1989 – Decembrie 2021. Ce am dorit atunci si ce avem acum.

Anul acesta se implinesc 32 de ani de la acel decembrie a anului 1989 care ne-a adus bucuria de a sterge o perioada neagra din Istorie, perioada in care ne-am gasit in afara democratiei timp de decenii. In decembrie 1989 ne-am manifestat opozitia nu numai de clanul Ceausescu, ci si impotriva comunismului si ideologiei sale. […]

Anul acesta se implinesc 32 de ani de la acel decembrie a anului 1989 care ne-a adus bucuria de a sterge o perioada neagra din Istorie, perioada in care ne-am gasit in afara democratiei timp de decenii. In decembrie 1989 ne-am manifestat opozitia nu numai de clanul Ceausescu, ci si impotriva comunismului si ideologiei sale. Din pacate, dupa 1989 am asistat la o confiscare pas cu pas a puterii politice si economice de catre esaloanele doi si trei ale PCR.

Acum, dupa 32 de ani imi aduc aminte de prezicerile lui Silviu Brucan, care dadea drept termen mediu pentru iesirea romanilor din comunism si instaurarea in tara a democratiei de tip occidental, douazeci de ani. Nu pot spune cat de mult s-a inselat, astazi la felul cum arata clasa politica cred ca Ceausescu ar fi invidios, partidul unic este pe cale sa renasca sub denumirea hazlie, data de domnul ministru Bode, CRD ( Coalitia pentru Rezilienta si Dezvoltare ). Intrebarea care mi-o pun de peste trei decenii este daca in 1989 a fost revolutie sau nu?

Ce s-a intamplat atunci, probabil ca nu vom sti niciodata, mai ales ca dosarul Revolutiei va fi reluat de la zero. Romanii pot doar sa intuiasca adevarul , dar nu si sa-l dovedeasca. Realitatea este ca, dupa consumarea „vrajii” primelor zile de dupa decembrie 1989, cativa „tovarasi” mai bine pregatiti, mai informati, au decis ca ei stiu mai bine ce trebuie facut in aceasta tara. Si uite asa ne-am procopsit cu Ion Iliescu, un presedinte un pic mai destupat la minte decat Ceausescu. Revolutia a murit imediat dupa 22 decembrie 1989, dupa care ia luat locul lovitura de stat. Unii mai in varsta si mai conspirationisti spun ca nu degeaba primele faze ale evenimentelor din decembrie 1989 au fost la Timisoara sau Iasi, exact in locatiile unde Ion Iliescu si-a desfasurat activitatea de-a lungul anilor, dar sa spunem ca sunt simple coincidente.

Ce a urmat, stim. Primele alegeri libere au avut loc in 1992, dupa ce in mai 1990 am avut parte de un pseudoproces electoral, ca tot suntem tara lui Pseudo – vorba lui nenea’ Iancu. Pentru cei care au studiat istoria alegerilor din perioada interbelica nu este un lucru necunoscut faptul ca acestea erau castigate de partidul aflat la putere, care organiza procesul electoral. In 1996 am crezut ca am intrat in normalitate, prin castigarea alegerilor de catre CDR si presedentiei prin domnul Emil Constantinescu. Cat de naiv am fost, intreaga bruma de democratie s-a spulberat datorita clasei politice incapabile sa mimeze democratia. Astazi, populatia o duce tot mai rau din punct de vedere al vietii sociale si economice, datoriile tarii au atins cifre ametitoare, tara traieste numai din servicii si alea minimalizate datorita pandemiei, agricultura exista numai daca ne da Dumnezeu ploaie. Vor urma in anii urmatori datoriile scadente catre institutiile bancare creditoare, guvernantii ne vor pune sa mai strangem inca o data cureaua. Cred ca acest tablou ne este cunoscut celor care am trait in epoca ceausista. Si atunci mai are vreun rost sa mai vorbim de decembrie 1989.


Distribuie articolul


Spune-ne părerea ta